Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν αναγνώρισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει άδικο που επιμένει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, ωστόσο πρόσθεσε ότι η συζήτηση γι’ αυτές και η εφαρμογή τους θα πρέπει να γίνουν αφού πρώτα τερματιστεί η κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Στη συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο των FT, ο Σπαν είπε πως ο Τραμπ, ο οποίος απειλεί να αναστείλει μόνιμα την αμερικανική χρηματοδότηση του ΠΟΫ αν η υπηρεσία του ΟΗΕ δεν εφαρμόσει μείζονες μεταρρυθμίσεις, «έχει κάποιο δίκιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να διευκρινίσουμε πού ακριβώς πάνε τα χρήματα», εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στη «διοίκηση και τη διαφάνεια» του Οργανισμού.

Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει, η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει αφού τελειώσει πρώτα η πανδημία του κορωνοϊού.

«Εν μέσω κρίσης, όταν σβήνεις μια φωτιά, δεν μπορείς να συζητάς για τη μεταρρύθμιση της πυροσβεστικής», επιχειρηματολόγησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σπαν πρόσθεσε ότι θα τον «λυπούσε πολύ» αν έβλεπε τις ΗΠΑ να αποχωρούν από τον ΠΟΫ.

Το όνομα του Σπαν, 40 ετών, ακούγεται συχνά όταν γίνεται λόγος για τους δυνητικούς διαδόχους της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ. Έχει προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη στήριξη της πιο συντηρητικής μερίδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ασκώντας κριτική ιδίως στην υπερβολικά φιλελεύθερη κατ’ αυτόν στάση της Μέρκελ στην προσφυγική κρίση, αξιώνοντας να υιοθετηθεί πολύ σκληρότερη γραμμή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ απείλησε να τερματίσει τη συμβολή της κυβέρνησης των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του ΠΟΫ — η οποία, όπως ανέφερε, κυμαίνεται μεταξύ των 400 και των 500 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως — εάν ο οργανισμός δεν προχωρήσει σε «ουσιαστικές», «μείζονες» αλλαγές μέσα σε τριάντα ημέρες.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντέδρασαν υπερασπιζόμενες τον ΠΟΫ, τονίζοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Τονίζουμε τον κεντρικό ρόλο του ΠΟΫ στην διαχείριση των ζητημάτων της υγείας σε διεθνές επίπεδο», υπογράμμισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας την περασμένη εβδομάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης