Γερμανία: Νέες απώλειες για την αρχηγό του CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019, 13:42
Γερμανία: Νέες απώλειες για την αρχηγό του CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ

Νέες απώλειες σε δημοτικότητα καταγράφει η αρχηγός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία από την εκλογή της τον περασμένο Δεκέμβριο έχει χάσει 12 ποσοστιαίες μονάδες, κυρίως σε ό,τι αφορά τους νέους, τους υποστηρικτές του ίδιου του κόμματός της, αλλά και τους κεντρώους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με το «Βαρόμετρο Τάσεων» που διενεργείται από το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών RTL και n-tv, στο ερώτημα της απευθείας εκλογής καγκελαρίου, η νέα αρχηγός του CDU χάνει πέντε μονάδες έναντι της αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, εξακολουθεί ωστόσο να προηγείται καθαρά, με ποσοστό 36% έναντι 15% της κυρίας Νάλες. Στο ίδιο ερώτημα έναντι του αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς, η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ χάνει έξι μονάδες και προηγείται με 31% έναντι 24%.

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη μέτρηση του περασμένου Δεκεμβρίου, αμέσως μετά την εκλογή της στην ηγεσία του CDU, η διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ έχει χάσει 12 ποσοστιαίες μονάδες δημοτικότητας, με ενδεικτικό το γεγονός ότι στις ηλικίες 18-29 ετών χάνει 19 μονάδες (από 37% σε 18%), ενώ μεταξύ των υποστηρικτών του κόμματός της χάνει 15 μονάδες (από 78% σε 63%).

«Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ κινδυνεύει από το ίδιο λάθος με το SPD, το οποίο με την αριστερή στροφή του δεν μπορεί να ξανακερδίσει παλαιότερους ψηφοφόρους του από το πολιτικό και κοινωνικό κέντρο. Η ΑΚΚ προσπαθεί αυτήν τη στιγμή να καθησυχάσει τη συντηρητική πτέρυγα του CDU και αυτό εκνευρίζει πολλούς υποστηρικτές του κόμματος και πολλούς πιθανούς ψηφοφόρους από το φιλελεύθερο κέντρο» εκτιμά ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκιούλνερ.

Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, η Χριστιανική Ένωση (CDU-CSU) συγκεντρώνει 30%, το SPD 16%, οι Πράσινοι 20%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 11%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) 9% και η Αριστερά 8%.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019, 14:23