Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν χθες Σάββατο σε μια κινητοποίηση που οργανώθηκε στο Βερολίνο εναντίον του σχεδίου νόμου για τους επαναπατρισμούς μεταναστών το οποίο καταρτίζει το τρέχον διάστημα ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

   Οι διαδηλωτές απηύθυναν έκκληση να υπάρξουν «ασφαλή καταφύγια» και «αλληλέγγυες πόλεις» για τους μετανάστες κατά τη διάρκεια της χθεσινής κινητοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Σύμφωνα με την αστυνομία, στη συγκέντρωση δεν σημειώθηκε το παραμικρό επεισόδιο.

   Αναμενόταν να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση περίπου τρεις χιλιάδες άνθρωποι· η αστυνομία ανέφερε αρχικά ότι καταμέτρησε λιγότερους, πάντως οι οργανωτές ανακοίνωσαν ότι συμμετείχαν 6.000 πολίτες.

   Μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει ο Ζεεχόφερ έχει σκοπό να παραταθεί η κράτηση πριν από τους επαναπατρισμούς για όσους κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα, είναι ύποπτοι για τρομοκρατία, ή έχουν δώσει ψευδή στοιχεία ταυτότητας στις αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Για όσους δεν είναι δυνατό να απελαθούν, το σχέδιο νόμου προβλέπει να τους επιβάλλονται περιορισμοί στην κίνηση, να υποχρεώνονται να παρουσιάζονται στις αρχές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά και να φορούν αναγκαστικά μέσα εντοπισμού, όπως ηλεκτρονικά «βραχιόλια» στους αστραγάλους.

   Ο Ζεεχόφερ σκοπεύει να παρουσιάσει το σχέδιο νόμου στην κυβέρνηση υπό την Άγγελα Μέρκελ τον Απρίλιο.

   Οι οργανωτές της συγκέντρωσης, μέλη του κινήματος Seebrücke («Γέφυρα πάνω από τη Θάλασσα»), επέκριναν διαστάσεις του σχεδίου νόμου που εισηγείται ο Ζεεχόφερ και έχουν γίνει γνωστές, κρίνοντας ότι θα περιστείλουν το κράτος του δικαίου, θα υπονομεύσουν το δικαίωμα σε δίκαιες δίκες αλλά και την κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

Πηγή: ΑΠΕ

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης