Η Γερμανία και η Γαλλία ελπίζουν ότι θα προωθήσουν τις συνομιλίες για την ουκρανική κρίση με το Κίεβο και τη Μόσχα, μολονότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να συζητήσει το θέμα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό.

“Είμαστε αποφασισμένοι να αναβιώσουμε τις συμφωνίες του Μινσκ, κάνουμε τα πάντα προκειμένου να ξαναρχίσει ένας καρποφόρος διάλογος” είπε ο Ερό προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ που διεξάγεται στην Μπρατισλάβα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ υπογράμμισε ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο Γάλλος ομόλογός του είναι “ικανοποιημένοι από την ταχύτητα της εφαρμογής” των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ. Και οι δύο υπουργοί πάντως χαιρέτισαν την εκεχειρία που εφαρμόζεται από την Πέμπτη η οποία “ελπίζουμε ότι θα δημιουργήσει μια ανάπαυλα ώστε να αναλογιστούμε με εποικοδομητικό τρόπο σημαντικά πράγματα”, συνέχισε ο Στάινμαϊερ.

Η εκεχειρία “πρέπει να γίνει σεβαστή και ελπίζω ότι θα είναι μια ένδειξη για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, για την πραγματική εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ”, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ερό. Ο Γάλλος υπουργός είπε επίσης ότι σκοπεύει να επισκεφθεί το Κίεβο, μαζί με τον Στάινμαϊερ, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το πότε θα γίνει αυτό.

Οι συμφωνίες του Μινσκ, που υπέγραψε η ουκρανική κυβέρνηση με τους φιλορώσους αντάρτες μετά από μεσολάβηση της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας, έχουν ως στόχο να τερματιστεί η σύρραξη που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 9.500 ανθρώπους. Ωστόσο η εκεχειρία παραβιάζεται συχνά καθώς σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών ανταρτών και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης