Γερμανία και Αυστρία ζητούν ενίσχυση της Frontex

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018, 12:25
Γερμανία και Αυστρία ζητούν ενίσχυση της Frontex
Σε συντονισμό των θέσεών τους προχώρησαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Αυστριακός ομόλογός της Σεμπάστιαν Κουρτς εν όψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στο Σάλτσμπουργκ, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει το προσφυγικό.

Σε συντονισμό των θέσεών τους προχώρησαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Αυστριακός ομόλογός της Σεμπάστιαν Κουρτς εν όψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.Οι δύο καγκελάριοι συμφώνησαν στην ανάγκη καλύτερης και αποτελεσματικότερης προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., αλλά και στη βελτίωση της συνεργασίας με τις αφρικανικές χώρες για την καταπολέμηση των βαθύτερων αιτιών της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Όπως δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος: «Συμφωνούμε με τις προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας στην Ε.Ε., ότι δηλαδή πρέπει να βελτιώσουμε την προστασία των εξωτερικών συνόρων. Στο πεδίο αυτό, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει καταθέσει ένα πακέτο προτάσεων, τις οποίες και χαιρετίζω. Παράλληλα, πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στην Αφρική, στις χώρες προέλευσης. […] Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να συζητήσουμε εκ νέου το θέμα και, εάν χρειαστεί, να υπάρξει και ένας καταμερισμός εργασίας, διότι η Αφρική έχει 53 χώρες και δεν μπορεί κανείς να ασχοληθεί με όλους».Ο Κουρτς για τη στελέχωση της Frontex

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αυστριακός ομόλογός της Ζεμπάστιαν Κουρτς: «Στηρίζουμε τις προτάσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίες αποτυπώνουν κάτι που ζητάμε εδώ και καιρό, δηλαδή την ενίσχυση της Frontex με προσωπικό, όχι κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά ήδη το 2020, όπως επίσης μια διεύρυνση της εντολής προκειμένου η Frontex να μπορεί να συνεργάζεται με χώρες ''τράνζιτ''. Πέραν αυτών, τον Δεκέμβριο θα καλέσουμε σε μια Σύνοδο με αφρικανικές χώρες από κοινού με τον πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης Καγκάμε, όπου συνειδητά δεν θα εστιάσουμε μόνο στα μεταναστευτικά ζητήματα, που ούτως ή άλλως συζητούνται συνεχώς, αλλά και στην εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των αφρικανικών χωρών και της Ε.Ε.».

Σημειώνεται ότι τα σχέδια του επικεφαλής της Κομισιόν Γιούνκερ προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του αριθμού των συνοριοφυλάκων και των υπαλλήλων της Frontex από 1.500 σήμερα στους 10.000.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018, 12:36