«Πρώτα απ ‘όλα χρειαζόμαστε μια εντολή των Ηνωμένων Εθνών που θα περιλαμβάνει τα σημεία της Διάσκεψης του Βερολίνου και θα προβλέπει υποχρεωτικά μέτρα εφαρμογής και μη συμμόρφωσης σύμφωνα με το Κεφάλαιο 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο επικεφαλής της «Διάσκεψης για την Ασφάλεια» του Μονάχου, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ σε σημερινή κοινή του συνέντευξη στις εφημερίδες του γερμανικού δημοσιογραφικού ομίλου Funke και της γαλλικής εφημερίδας Ouest-France, αναφερόμενος σε ενδεχόμενη στρατιωτική συμμετοχή της Γερμανίας στη Λιβύη.

«Ως διοργανώτρια της Διάσκεψης του Βερολίνου, η Γερμανία φυσικά δεν θα μπορούσε να κρύβεται. Σε κάθε περίπτωση οι “πρώτες βοήθειες” δεν θα αρκούσαν. Ανάλογα με την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα μπορούσε να αφορά τη ναυτική συμμετοχή, για παράδειγμα. Θα μπορούσε, επίσης, κατ’ εμέ να αποτελείται από ενδεχόμενη αεροπορική επιτήρηση με αεροσκάφη Tornado ή Awacs», διευκρίνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, η οποία ξεκινά στις 14 Φεβρουαρίου, «η Λιβύη διαδραματίζει βασικό ρόλο για την ειρήνευση της Αφρικής και για τη μείωση των μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ευρώπη. Όσο η κατάσταση στη Λιβύη δεν εξομαλύνεται, δεν θα υπάρξει ειρήνη στο Μάλι ή τη Σομαλία. Η Λιβύη είναι εξίσου σημαντική για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Αφρική, όσο είναι η ανάπτυξη και η εξάλειψη της διαφθοράς στην Ουκρανία για την ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε ο Ίσινγκερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης