Πολλές εκατοντάδες οικολόγοι ακτιβιστές εισέβαλαν χθες Σάββατο σε ανοικτό ανθρακωρυχείο στη δυτική Γερμανία, η λειτουργία του οποίου διεξάγεται με προβλήματα ήδη από την Παρασκευή εξαιτίας των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται εδώ και αρκετές ημέρες με αίτημα τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.

Εκατοντάδες οικολόγοι ακτιβιστές του κινήματος Ende Gelande («το τέλος της ιστορίας»), ντυμένοι με άσπρες στολές και έχοντας μαζί τους σακίδια στα οποία είχαν βάλει εξοπλισμό για να μπορέσουν να κοιμηθούν στο ύπαιθρο, κατάφεραν να εισέλθουν στο ανθρακωρυχείο του Γκάρτσβάιλερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε τον αριθμό των ακτιβιστών που εισέβαλαν στο ανθρακωρυχείο, αλλά εκπρόσωπος του κινήματος έκανε λόγο για 1.000.

Στόχος τους: να παραλύσουν τη δραστηριότητα του ανθρακωρυχείου αυτού, το οποίο εκμεταλλεύεται ο όμιλος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας RWE και το οποίο τροφοδοτεί με άνθρακα πολλά εργοστάσια της βιομηχανικής περιοχής της Ρηνανίας- Βεστφαλίας.

Η RWE ανακοίνωσε ότι χρειάστηκε να κλείσει τέσσερις από τις έξι μονάδες παραγωγής του ανθρακωρυχείου του Γκάρτσβάιλερ, του μεγαλύτερου της Γερμανίας, για λόγους ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη από την Παρασκευή ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της Γερμανίας που λειτουργεί με λιγνίτη και τροφοδοτείται από το Γκάρτσβάιλερ, αυτό της Νόιρατ χρειάστηκε να μειώσει τους ρυθμούς παραγωγής εξαιτίας της δράσης των ακτιβιστών του Ende Gelande.

Περίπου 800 άνθρωποι εγκαταστάθηκαν αργά την Παρασκευή στις σιδηροδρομικές γραμμές που χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν λιγνίτη στο εργοστάσιο Νόιρατ.

Εξάλλου περίπου 8.000 διαδηλωτές, μεγάλο μερος των οποίων ήταν μαθητές λυκείου και φοιτητές του κινήματος “Fridays for Future”, συγκεντρώθηκαν χθες στο Κάιενμπεργκ, ένα γειτονικό χωριό που κινδυνεύει με καταστροφή εξαιτίας της επέκτασης του ανθρακωρυχείου του Γκάρτσβάιλερ.

«Αυτή η ημέρα αποτελεί λόγο ελπίδας. Παρά την άνευ προηγουμένου αποτυχία των πολιτικών να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση χιλιάδες άνθρωποι στέλνουν σήμερα ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της κλιματικής δικαιοσύνης», τόνισε η Κάτριν Χένεμπέργκερ, εκπρόσωπος του Ende Gelande.

Την Παρασκευή 20.000 με 40.000 άνθρωποι από 16 διαφορετικές χώρες είχαν διαδηλώσεις στην πόλη Άαχεν, που βρίσκεται στη μεθόριο μεταξύ Γερμανίας, Ολλανδίας και Βελγίου για να ζητήσουν τον τερματισμό της χρήσης άνθρακα και «συγκεκριμένες» ενέργειες για το κλίμα.

Το κίνημα κατά του άνθρακα έχει αποκτήσει σημαίνοντα ρόλο στη Γερμανία από το 2011 που η απόφαση για έξοδο από την πυρηνική ενέργεια παρέτεινε την εξάρτηση της χώρας από το εν λόγω ορυκτό, που αποτελεί πηγή μιας ενέργειας πιο προβλέψιμης, φθηνότερης και ευκολότερης στη διοχέτευσή της σε σχέση με την αιολική ή την ηλιακή και που αντιπροσωπεύει ακόμη σχεδόν το 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα να εγκαταλείψει τον άνθρακα έως το 2038 –ημερομηνία που κρίνεται υπερβολικά μακρινή από τους ακτιβιστές και στερείται επί του παρόντος ακριβούς χρονοδιαγράμματος για το κλείσιμο των ορυχείων και των εργοστασίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης