Η Μεσαλέ Τόλου, η γερμανίδα δημοσιογράφος τουρκικής καταγωγής η οποία επέστρεψε στη Γερμανία τον περασμένο μήνα, μετά τον πολύμηνο εγκλεισμό της στη φυλακή στην Τουρκία, όπου της έχει ασκηθεί δίωξη για «τρομοκρατία» από τις αρχές, δήλωσε ότι την «φοβίζουν» οι κινητοποιήσεις της άκρας δεξιάς που εκτυλίσσονται στην πόλη Κέμνιτς.

Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο, η Τόλου τόνισε πως τη σοκάρουν οι διαδηλώσεις στη ανατολικογερμανική πόλη, εν μέσω αυτής που περιέγραψε ως «επικίνδυνη στροφή στη δεξιά σε ορισμένες χώρες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ήταν ακόμη φυλακισμένη, «στην Τουρκία, έλεγα ότι ήθελα να επιστρέψω στην ασφάλεια, στη Γερμανία — και μετά είδα αυτές τις εικόνες στην Κέμνιτς», δήλωσε η δημοσιογράφος και μεταφράστρια. «Με φοβίζουν.»

«Στη Γερμανία μαθαίνουμε για τις δικτατορίες στο σχολείο», συνέχισε η Τόλου. «Ξέρουμε πως υπήρξε μια εποχή που άνθρωποι διώκονταν συστηματικά, εξορίζονταν, δολοφονούνταν. Φοβάμαι ότι κάτι σαν κι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ξανά», συνέχισε.

«Έτσι άρχισαν όλα» και στο παρελθόν, προειδοποίησε η Τόλου. «Και τότε, είχε υπάρξει ανοχή, μέχρι που ήταν πια πολύ αργά.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τόλου, η οποία είχε συλληφθεί το 2017, πέρασε οκτώ μήνες στη φυλακή στην Τουρκία. Αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο, αλλά της απαγορευόταν η έξοδος από τη χώρα ως τον περασμένο μήνα, όταν ήρθη αυτό το μέτρο σε βάρος της.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης