Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο για το Βερολίνο να αποσύρει την στήριξη επί του προγράμματος του αγωγού Nord Stream 2 για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, σε απάντηση στον δηλητηριασμό, σύμφωνα με όλες τις υποψίες, του Αλεξέι Ναβάλνι με σοβιετικής παρασκευής νευροτοξικό παράγοντα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η καγκελάριος συμμερίζεται τις δηλώσεις που έγιναν από τον υπουργό Εξωτερικών» δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Χάικο Μαας, ο οποίος κάλεσε τη Ρωσία να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, σε διαφορετική περίπτωση η Γερμανία θα είναι αναγκασμένη να αποσυρθεί από τον αγωγό Nord Stream 2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η καγκελάριος θεωρεί ότι ήταν εσφαλμένο να αποκλειστεί εκ προοιμίου (αυτό το ενδεχόμενο)» δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Γερμανός καγκελάριος έδωσε προθεσμία λίγων ημερών στη Μόσχα ώστε «να συμβάλει στη διαλεύκανση» αυτού που συνέβη στον Ναβάλνι, σύμφωνα με δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Bild.

Σε αντίθετη περίπτωση, «θα πρέπει να συζητήσουμε για μία απάντηση με τους (Ευρωπαίους) εταίρους μας» προειδοποίησε ο Χάικο Μαας, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση κυρώσεων αυτές θα πρέπει να είναι «στοχευμένες» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε πιθανό «πάγωμα» του προγράμματος του αγωγού Nord Stream 2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρώσος αντιφρονών Αλεξέι Ναβάλνι νοσηλεύεται στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δηλητηριάστηκε στη Ρωσία κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιοδείας του στη Σιβηρία με νευροτοξικό παράγοντα τύπου Novitchok, ο οποίος παρασκευάστηκε κατά τη σοβιετική εποχή για στρατιωτικούς σκοπούς.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης