Η υποδοχή προσφύγων, οι οποίοι φιλοξενούνται στην Ελλάδα, και η κατανομή τους μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων θα είναι το θέμα τηλεδιάσκεψης που θα έχει αργότερα σήμερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με δημάρχους και άλλους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης αναμένεται να προωθηθεί το σχέδιο που εκπόνησε το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών από κοινού με κρατιδιακούς φορείς και το οποίο, όπως ανακοινώθηκε, εκτός από τη βούληση των ομόσπονδων κρατιδίων να υποδεχθούν άτομα που έχουν ανάγκη προστασίας και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, λαμβάνει υπόψη και τυχόν οικογενειακούς δεσμούς των συγκεκριμένων προσφύγων, αλλά και ενδεχόμενες ανάγκες ιατρικής περίθαλψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον περασμένο μήνα δέκα μεγάλοι δήμοι (Μπίλεφελντ, Ντίσελντορφ, Φράιμπουργκ, Γκίσεν, Γκέτινγκεν, Ανόβερου, Κολονίας, Κρέφελντ, Όλντενμπουργκ και Πότσνταμ), με επιστολή τους προς την καγκελάριο και τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, δήλωναν την προθυμία τους να υποδεχθούν πρόσφυγες οι οποίοι φιλοξενούνταν στη Μόρια μέχρι την καταστροφή του οικισμού.

Είχαν προηγηθεί μεμονωμένα αιτήματα κρατιδιακών κυβερνήσεων οι οποίες ζητούσαν να τους επιτραπεί να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από ελληνικά κέντρα υποδοχής και κυρίως ασυνόδευτους ανηλίκους και ασθενείς. Τα αιτήματα αυτά είχαν κατ΄ επανάληψη απορριφθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ κάποια κρατίδια είχαν απειλήσει τον κ. Ζεεχόφερ ακόμα και με αγωγές.

«Τα προγράμματα υποδοχής που έχουν εκπονήσει κάποια κρατίδια χωρίς συντονισμό με το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών δεν συνάδουν με την ισχύουσα νομοθεσία» ανέφερε σχετικά η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτς, διευκρινίζοντας ότι η παροχή στέγης και η περαιτέρω κατανομή σε δήμους και κοινότητες αποτελούν μεν αρμοδιότητα των κρατιδίων, αλλά τα προγράμματα ανθρωπιστικής φιλοξενίας αποτελούν τμήμα της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής και σχετίζονται με την εξωτερική και την ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας, η οποία ασκείται μόνο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Επιπλέον, η κατάρτιση και ο συντονισμός της πολιτικής για την μετανάστευση και το Άσυλο αποτελούν αρμοδιότητα της ομοσπονδίας και όχι των κρατιδίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ενόψει της στασιμότητας στην προσφυγική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα αποτελούσε σημαντικό ανθρωπιστικό μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμφωνούσε άμεσα στην υποδοχή περισσότερων προσφύγων από ελληνικά κέντρα φιλοξενίας» δήλωσε στο δίκτυο RND λίγο πριν από την τηλεδιάσκεψη η δήμαρχος της Κολονίας Χενριέτε Ρέκερ και διαβεβαίωσε ότι, εάν εφαρμοστεί ο ισχύων κανόνας κατανομής, η πόλη της δεν κινδυνεύει να υπερφορτωθεί. Κάλεσε μάλιστα την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μην ακολουθήσει «το παράδειγμα της Ευρώπης», όπου, όπως είπε, καθυστερεί η εξεύρεση κοινής λύσης βασισμένης στην αλληλεγγύη: «Η κατανομή των “βαρών” σε όλους είναι αλληλέγγυα και διασφαλίζει ότι η ανθρωπιστική διαχείριση της ομοσπονδίας δεν εξαρτάται από την προθυμία μεμονωμένων περιοχών. Επιπλέον με αυτόν τον τρόπο είναι για όλους ευκολότερο να αντιμετωπίσουν τα βάρη» πρόσθεσε η κα. Ρέκερ. Η Κολονία ανήκει στην Ένωση Πόλεων «Ασφαλή Λιμάνια», μαζί με το Βερολίνο, το Φλένσμπουργκ, το Μαρβούργο και άλλους δήμους, οι οποίοι διεκδικούν το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιοι για την υποδοχή προσφύγων από το εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης