Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δεν θεωρεί ότι μπορούν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία αυτή τη στιγμή, 4,5 μήνες μετά την εισβολή των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην επικράτεια της Ουκρανίας.

«Τι μπορείς να διαπραγματευτείς με κάποιον που δεν είναι καν διατεθειμένος να συμφωνήσει με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για να αφεθούν οι άμαχοι να φύγουν;», τόνισε η κυρία Μπέρμποκ στο γερμανικό περιοδικό Stern.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας απέρριψε την έκκληση, που διατυπώθηκε σε πρόσφατη ανοικτή επιστολή που υπέγραψαν αρκετές προσωπικότητες στη χώρα της, να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Εάν ήμουν Ουκρανή, θα έβρισκα αυτή την επιστολή αφελή, ενοχλητική και αλαζονική», είπε.

«Πού βρήκε το δικαίωμα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών να αποφασίσει για λογαριασμό της Ουκρανίας ποιο τμήμα της χώρας πρέπει να εκχωρηθεί, πόσα εκατομμύρια πολίτες της πρέπει να υπόκεινται σε ρωσική κατοχή;» συνέχισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυρία Μπέρμποκ είπε, ακόμη, στο Στερν ότι έχει να μιλήσει προσωπικά με τον Ρώσο ομόλογό της, τον Σεργκέι Λαβρόφ, αφότου άρχισε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου. Δήλωσε πως εύχεται να μπορούσε να του πει «έλα τώρα Σεργκέι, ας μιλήσουμε για την ειρήνη», αλλά αμφισβήτησε πόση ισχύ έχει ο έμπειρος Ρώσος διπλωμάτης.

«Το ποιον ρόλο διαδραματίζει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε όλο αυτό είναι αμφισβητούμενο», έκρινε.

Οι δύο ΥΠΕΞ συμμετείχαν στη σύνοδο της G20 στο Μπαλί (Ινδονησία) την περασμένη εβδομάδα. Όμως ο κ. Λαβρόφ αποχώρησε αμέσως μετά την ομιλία του, χωρίς να περιμένει να ακούσει τι είχε να αντιτείνει η κυρία Μπέρμποκ – ή οποιοσδήποτε άλλος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης