«Ουσιαστικές βελτιώσεις» της συμφωνίας των διερευνητικών συζητήσεων Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ζητούν με γραπτό αίτημα, το οποίο επεξεργάστηκαν από κοινού οι ηγεσίες δύο από τις ισχυρότερες οργανώσεις, της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας και Έσσης. Το αίτημα, το οποίο περιήλθε σε γνώση της «Sueddeutsche Zeitung», θα κατατεθεί προς συζήτηση στο αυριανό έκτακτο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών το οποίο θα γίνει στη Βόννη.

«Τα θέματα τα οποία είναι ανοικτά θα μπορούσαν να διευκρινσθούν στις δυνητικές διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες», προτείνει το σχέδιο, το οποίο όμως διαπιστώνει επίσης ότι έως τώρα η πρόοδος σε ζωτικής σημασίας θέματα για τους Σοσιαλδημοκράτες ήταν ανεπαρκής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα το έγγραφο ζητά την κατάργηση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου χωρίς αντικειμενικό λόγο και την εξίσωση των εισφορών κρατικής και ιδιωτικής ασφάλισης, όπως επίσης και την θέσπιση της «ρήτρας επιείκιας» για την επανένωση των οικογενειών προσφύγων, οι οποίοι έχουν υπαχθεί στο λεγόμενο καθεστώς «περιορισμένης προστασίας».

Στο εν λόγω έγγραφο δεν διευκρινίζεται πάντως τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση αποτυχίας των βελτιωτικών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου αναφέρεται απλώς ότι «εφόσον οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε ένα αποδεκτό αποτέλεσμα, η ηγεσία του SPD οφείλει να το θέσει σε ψηφοφορία στα μέλη του κόμματος», τα οποία και θα έχουν τον τελικό λόγο.

Σημειώνεται ότι η Β. Ρηνανία-Βεστφαλία και η Έσση στέλνουν 144 και 72 αντιπροσώπους αντίστοιχα στο έκτακτο συνέδριο και το σύνολο των εκλεγμένων αντιπροσώπων ανέρχεται σε 600.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και από τη Βαυαρία όμως, η οποία θα εκπροσωπηθεί με 78 αντιπροσώπους, εκφράζονται ανάλογα αιτήματα για βελτίωση της συμφωνίας των διερευνητικών συνομιλιών: «Εκείνο το οποίο είναι σαφές είναι ότι πρέπει να συζητήουμε ξανά θέματα γιια τα οποία οι Χριστιανοδημοκράτες δεν έχουν απαντήσεις», δήλωσε η Νατάσα Κόνεν, η επικεφαλής των Βαυαρών Σοσιαλδημοκρατών μετά τις συσκέψεις του κόμματος με αντιπροσώπους του συνεδρίου στην Νυρεμβέργη. «Έγινε σαφές ότι πολλοί αντιπρόσωποι δεν εμπιστεύονται τους Χριστιανοδημοκράτες όπως συμπεριφέρονται μέχρι σήμερα. Αυτό δεν το ανεχόμαστε. Απαιτούμε από το συνέδριο σαφή διατύπωση για το πώς θα αποκατασταθεί αυτή η εμπιστοσύνη…».

Οι φωνές αυτές έρχονται να προστεθούν σε άλλες ηγετικών στελεχών του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ιδίως της αριστερής του πτέρυγας, αλλά κυρίως σε εκείνην της κομματικής νεολαίας (Jusos), η οποία αρνείται κατηγορηματικά να ψηφίσει αύριο υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες για να σχηματισθεί κυβέρνηση νέου μεγάλου συνασπισμού (GroKo).

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι οι Χριστιανoδημοκράτες απέρριψαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας όλες τις απαιτήσεις των Σοσιαλδημοκρατών για βελτιώσεις της υφιστάμενης συμφωνίας των διερευνητικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης