Σε τρία στάδια προβλέπεται να επέλθει η χαλάρωση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία στη Γερμανία, κάτι που θα συμβεί μέχρι τις 20 Μαρτίου σύμφωνα με όσα υποστηρίζει άρθρο της Deutsche Welle. Αυτό θα συμβεί εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση στα νοσοκομεία.

Οι Γερμανοί περιμένουν πως και πως να έρθει η 20ή Μαρτίου, όχι επειδή μπαίνει ημερολογιακά η Άνοιξη, αλλά γιατί αυτή την ημέρα θα σημάνει η γερμανική Freedom Day από τα περιοριστικά μέτρα.  Η άρση των περιοριστικών μέτρων θα εφαρμοστεί κλιμακωτά, σε τρία στάδια, εκ των οποίων «το τρίτο και τελευταίο βήμα τοποθετείται στις 20 Μαρτίου 2022, προβλέποντας κατάργηση όλων των μέτρων, εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση στα νοσοκομεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικότερα, ως πρώτο βήμα, θα εξαλειφθούν οι περιορισμοί που αφορούν τις επαφές για όσους έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει – οι συναντήσεις πλέον θα γίνονται «δίχως αριθμητικούς περιορισμούς για τους συμμετέχοντες». Επιπλέον οι κανονισμοί σε σχέση με την πρόσβαση στο λιανικό εμπόριο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, οι οποίοι σε κάποια γερμανικά κρατίδια έχουν ήδη σταματήσει, πρόκειται να ανατραπούν και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ωστόσο, θα παραμείνει η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Το δεύτερο βήμα, το οποίο τοποθετείται χρονικά στις 4 Μαρτίου, αφορά την πρόσβαση στον κλάδο της εστίασης και των ξενοδοχείων, η οποία θα καταστεί δυνατή όχι μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει, αλλά και για άτομα με αρνητικό τεστ (3G). Για μεγάλες διοργανώσεις σε εθνικό επίπεδο -συμπεριλαμβανομένων και των αθλητικών- θα ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα: Σε εσωτερικούς χώρους, θα είναι εφικτή πληρότητα έως και 60 % σε σχέση με τη μέγιστη χωρητικότητα, με μέγιστο αριθμό τους 6.000 θεατές. Σε εξωτερικούς χώρους μέχρι 75 % της μέγιστης χωρητικότητας, με μέγιστο αριθμό τους 25.000 θεατές.

Αλλά η πραγματική ημέρα της ελευθερίας είναι η 20ή Μαρτίου, όπου καταργούνται οι πιο σοβαροί περιορισμοί στη γαστρονομία και στο λιανεμπόριο και η υποχρέωση των εργοδοτών για τηλεργασία του προσωπικού τους. Το μόνο που θα θυμίζει την ύπαρξη του κορωνοϊού θα είναι οι μάσκες, που θα παραμείνουν σε χρήση σε κλειστούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, και ο αριθμός των κρουσμάτων Όμικρον, τον οποίο θα συνεχίσει να καταγράφει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Ωστόσο, το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί εξ ολοκλήρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ανάσα ανακούφισης διατρέχει τον κόσμο του εμπορίου και της γαστρονομίας, κλάδοι που έχουν πληγεί περισσότερο στα δύο χρόνια πανδημίας. “Για πολυαναμενόμενα μέτρα” κάνει λόγο ο Πέτερ Άντριαν, πρόεδρος της Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, ο οποίος μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα υπενθύμισε ότι πάνω από μία στις 10 επιχειρήσεις από τους τομείς τέχνης, διασκέδασης και τουρισμού απειλούνται από το φάσμα της χρεοκοπίας. “Είναι το διπλάσιο από τον αριθμό του περασμένου φθινοπώρου. Το ίδιο τεταμένη είναι η κατάσταση στον τουρισμό και στο λιανεμπόριο στα κέντρα των πόλεων. Ένα σταδιακό σχέδιο εξόδου μπορεί να προσφέρει τις πρώτες προοπτικές εξόδου από την κατάσταση κρίσης”.

“Όχι όλα μαζί”

Ο επικεφαλής της Διάσκεψης των τοπικών πρωθυπουργών Χέντρικ Βιστ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, υπεραμύνθηκε του σταδιακού ανοίγματος. “Χρειαζόμαστε τα ενδιάμεσα στάδια, δεν πρέπει να καταργήσουμε μονομιάς όλον τον προστατευτικό μηχανισμό που έφερε αποτελέσματα τους τελευταίους μήνες». Αλλά και ο ιατρικός σύλλογος Marburg στηρίζει τη σχεδιαζόμενη κατάργηση σχεδόν όλων ων μέτρων, αλλά “όχι όλων μαζί”. Η πρόεδρος Σουζάνα Γιόνα ανέφερε στο SWR Aktuell ότι ιδιαίτερα οι μάσκες FFP2 θα πρέπει να φορούνται για πολύ ακόμη. “Θα πρέπει να είναι το τελευταίο μέτρο που θα καταργηθεί, γιατί μας περιορίζει σχετικά πολύ λιγότερο, μας προστατεύει δε και από άλλους ιούς, ένα κύμα γρίπης είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα”.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον προσδοκιών για καλύτερες ημέρες το υπουργείο Υγείας υπό τον Καρλ Λάουτερμπαχ απασφάλισε και επίσημα κατά του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο εν μια νυκτί μείωσε από 6 σε 3 μήνες την ισχύ του πιστοποιητικού ανάρρωσης. “Θέλω να αποφασίζω εγώ σε ό,τι αφορά τη μείωση ισχύος του πιστοποιητικού για να μη φέρω τις πολιτικές ευθύνες για αποφάσεις άλλων” είπε ο Λάουτερμπαχ.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης