Σε αποτυχία κατέληξαν οι τελευταίες διαπραγματεύσεις των συνδικάτων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα με την κυβέρνηση στη Γερμανία. Οι συνδικαλιστές εκφράζουν την απογοήτευσή τους, υπόσχονται «ειρήνη» κατά τη διάρκεια της ανεξάρτητης διαιτησίας, αλλά προειδοποιούν για νέες κινητοποιήσεις μετά το Πάσχα.

Έπειτα από εντατικές συνομιλίες τριών ημερών, η συνδικαλιστική οργάνωση Ver.di και η Ένωση Δημοσίων Υπαλλήλων dbb ανακοίνωσαν τα ξημερώματα ότι η τελευταία προσπάθεια συνεννόησης απέτυχε. Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ εξέφρασε τη λύπη της για το αδιέξοδο και δήλωσε ότι «ειδικά σε περιόδους κρίσεις θα ήταν καλό να μένουν όλοι στο τραπέζι». Η υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταβληθεί πλέον προσπάθεια διαιτησίας, η οποία προβλέπει τρία στάδια, με συγκεκριμένες προθεσμίες. Στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να υποβληθεί πρόταση για τα αιτήματα 2,5 εκατομμυρίων υπαλλήλων της ομοσπονδίας και των κρατιδίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Ver.di Φρανκ Βέρνεκε δήλωσε ότι «τελικά αναγκαστήκαμε να συνειδητοποιήσουμε ότι οι διαφορές ήταν αδύνατο να γεφυρωθούν», ενώ ο επικεφαλής της dbb Ούλριχ Ζίλμπερμπαχ επανέλαβε το αίτημα για «πραγματικές αυξήσεις αποδοχών και όχι απλώς αποζημίωση για τον πληθωρισμό». Τα συνδικαλιστικά όργανα ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

Οι συνδικαλιστές διεκδικούν αυξήσεις 10,5% και τουλάχιστον επιπλέον 500 ευρώ μηνιαίως. Η τελευταία προσφορά της εργοδοσίας προβλέπει αυξήσεις 8% και ελάχιστο ποσό αύξησης 300 ευρώ μηνιαίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης