Το τετ α τετ σε κλίμα έντονης αμηχανίας μεταξύ Ερντογάν και Μέρκελ στις Βρυξέλλες έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για τις σχέσεις Ευρώπης-Άγκυρας. Η καγκελάριος της Γερμανίας έχει συνάντηση εντός λίγων ωρών με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στο περιθώριο του Συμβουλίου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη βελγική πρωτεύουσα. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Ερντογάν με ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα στη γείτονα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

​Η Άνγκελα Μέρκελ θα θέσει το θέμα της αποχώρησης της γερμανικής στρατιωτικής δύναμης από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, την ώρα που οι γερμανικές Αρχές εξετάζουν εναλλακτικές σε Ιορδανία, Κύπρο και Κατάρ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το μέλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η πρόθεση του Ερντογάν να επαναφέρει τη θανατική ποινή, η προσφυγική κρίση και η βάση του Ιντσιρλίκ βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των θεμάτων που τίθενται επί τάπητος στη συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν. Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις έχουν μπει στον «πάγο» τους τελευταίους μήνες, δίνοντας έμφαση στη σύλληψη του -τουρκικής καταγωγής- Γερμανού ανταποκριτή της «Welt» Ντενίζ Γιουτσέλ κι άλλων Γερμανών δημοσιογράφων, η οποία οδήγησε τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών σε οριακό σημείο.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα θέσει το θέμα της αποχώρησης της γερμανικής στρατιωτικής δύναμης από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, την ώρα που οι γερμανικές Αρχές εξετάζουν εναλλακτικές σε Ιορδανία, Κύπρο και Κατάρ.

Οργή Βερολίνου

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Τουρκία απαγόρευσε σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους περίπου 260 Γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη στρατιωτική εγκατάσταση στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του Διεθνούς Συνασπισμού (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) κατά του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ. Η εξέλιξη αυτή είχε προκαλέσει την οργή του Βερολίνου, επισπεύδοντας τις διαδικασίες για τη μεταφορά της γερμανικής δύναμης σε άλλη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ

«Εάν θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο, δεν αποτελεί για εμάς μεγάλο πρόβλημα. Εάν θέλουν να αποχωρήσουν, τότε τους λέμε “Auf Wiedersehen”. Τίποτα άλλο», το σχόλιο του Ερντογάν.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης