Την Κυριακή οι Γερμανοί προσφεύγουν στις κάλπες. Οι έως τώρα δημοσκοπήσεις έδειχναν πως πρόκειται για «ανιαρή εκλογική αναμέτρηση, με προαναγγελθέν αποτέλεσμα».

Οι έως τώρα δημοσκοπήσεις έδειχναν πως πρόκειται για «ανιαρή εκλογική αναμέτρηση, με προαναγγελθέν αποτέλεσμα»Αλλά, μολονότι η μάχη για την καγκελαρία φαίνεται να έχει κριθεί εδώ και μήνες, η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στη Γερμανία είναι παρά ταύτα κρίσιμη, επειδή θα κρίνει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η οποία και θα διαμορφώσει την πολιτική του Βερολίνου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μερικά εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις ομοσπονδιακές εκλογές, τα δύο μεγάλα κόμματα χάνουν έδαφος, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Allensbach για λογαριασμό της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Σύμφωνα με αυτή, η ένωση των χριστιανικών κομμάτων Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) χάνει δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου στα τέλη Αυγούστου και υποχωρεί στο 36,5%. Ίδια ποσοτική μείωση παρουσιάζουν και τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που καταποντίζονται στο 22%.

Μάχη για την τρίτη θέση


Αίνιγμα παραμένει, αλλά και θα είναι αποφασιστικής σημασίας ως προς το νέο πολιτικό σκηνικό, το ποιο κόμμα τελικά θα καταλάβει την τρίτη θέση, που θα έχει ενδεχομένως ρυθμιστικό ρόλο για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Για τη συμμετοχή τους στο νέο κυβερνητικό σχήμα συνεχίζουν να δίνουν σκληρή μάχη και φαίνεται να τη διεκδικούν με αξιώσεις σχεδόν όλα τα μικρότερα κόμματα.

Τα ποσοστά που παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες υπόκεινται σε συνεχείς αυξομειώσεις, με αποτέλεσμα να εναλλάσσονται συχνά στην τρίτη θέση. Εξαίρεση αποτελεί μάλλον το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο οι περισσότερες δημοσκοπήσεις φέρουν να έρχεται τελευταίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

# Οι Φιλελεύθεροι (FDP) φαίνεται να κερδίζουν μία μονάδα και σκαρφαλώνουν στο 11%.

# Κατά δύο μονάδες ενισχύεται το ακροδεξιό εθνολαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που με 10% εξακολουθεί να αποσπά διψήφιο ποσοστό. Θα είναι η πρώτη φορά που ακροδεξιός πολιτικός σχηματισμός θα εισέλθει μεταπολεμικά στο γερμανικό κοινοβούλιο.

# Ενισχυμένο κατά μία μονάδα και το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 9%.

# Οριακή αύξηση (+0,5%) παρουσιάζουν και τα ποσοστά των Πρασίνων (Grüne), που διαμορφώνονται στο 8%.

Πιθανοί συνασπισμοί

Αναλυτές υποστηρίζουν πως η πτώση των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας οφείλεται στο ότι έχει ατονήσει το ενδιαφέρον της κόντρας μεταξύ των δύο βασικών υποψηφίων Άνγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς. Επιπλέον, δεν παρατηρείται κάποια ουσιαστική μεταβολή στα προσωπικά ποσοστά τους.

Στο θεωρητικό ερώτημα περί απευθείας εκλογής καγκελαρίου η Μέρκελ συγκεντρώνει σχεδόν το ήμισυ των προτιμήσεων, ενώ ο Σουλτς μόλις το 23%.

Βάσει των ευρημάτων της δημοσκόπησης, δύο είναι τα πιθανά μετεκλογικά σενάρια: είτε η συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού -σενάριο που προεξοφλούν πολλοί αναλυτές- είτε ένα εντελώς νέο για τη χώρα σχήμα, μια συγκυβέρνηση CDU/CSU, FDP και Πρασίνων που δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολεμική Γερμανία και θεωρείται ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα.

Διψήφιο το ακροδεξιό AfD

Οι επερχόμενες εκλογές, όμως, θεωρούνται κρίσιμες και για ακόμη έναν λόγο. Όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν ότι για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας θα εκπροσωπηθεί στη Βουλή ένα ακραιφνώς ακροδεξιό και ξενοφοβικό κόμμα «Η Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Οι σφυγμομετρήσεις των τελευταίων μηνών θέλουν τους εθνικολαϊκιστές να δίνουν μάχη με αξιώσεις για την τρίτη θέση, με τα ποσοστά τους να κυμαίνονται μεταξύ 8 και 12%.

Μιλώντας στην DW, συνεργάτης ινστιτούτου δημοσκοπήσεων εκτίμησε ότι το ποσοστό του AfD ενδέχεται να διαμορφωθεί σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα, αφού πολλοί πολίτες που έχουν αποφασίσει να το ψηφίσουν φοβούνται ή ντρέπονται να εκφράσουν ανοιχτά τη στήριξή τους σε ένα ακροδεξιό κόμμα.

Πάντως, όπως σημειώνουν αναλυτές στη γερμανική πρωτεύουσα, μολονότι οι Φιλελεύθεροι είναι ο παραδοσιακός κυβερνητικός εταίρος των χριστιανικών κομμάτων (συνεργάστηκαν τελευταία μεταξύ 2009-2013), η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προκρίνει σαφέστατα τη συνέχιση της συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες. Αφενός, επισημαίνουν οι ίδιοι, οι δύο πλευρές είχαν μια άψογη συνεργασία τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αφετέρου η Μέρκελ προτιμά να κυβερνά με μια ευρεία πλειοψηφία από το να πειραματιστεί με μια μικρότερη πολιτική δύναμη, όπως είναι οι Φιλελεύθεροι και αυτό παρότι βρίσκονται ιδεολογικά πιο κοντά.

Η απόφαση της νυν και όπως όλα δείχνουν και μελλοντικής καγκελαρίου θα κριθεί εν τέλει από τα τελικά ποσοστά των κομμάτων. Σε περίπτωση που θα συγκεντρώσει μια σχετικά άνετη πλειοψηφία μαζί με το FDP, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσει το κόμμα της για την αναγκαιότητα συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Πάντως, παρά τις αντιθέσεις που επισημάνθηκαν, ούτε οι Φιλελεύθεροι ούτε οι Πράσινοι αποκλείουν οριστικά την από κοινού συμμετοχή τους σε μια μελλοντική κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Ελληνικός αντίκτυπος

Ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία των χριστιανικών κομμάτων με τους Φιλελεύθερους θα έχει φυσικά έναν αρκετά διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό και προτεραιότητες από το τωρινό κυβερνητικό σχήμα με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Από τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα εξαρτηθεί εν τέλει κι εάν η γερμανική πολιτική θα έχει ένα περισσότερο ή λιγότερο φιλικό προς την Ελλάδα πρόσημο. Και αυτό ενώ ξεκινά μια κρίσιμη περίοδος για το ελληνικό ζήτημα, αρχής γενομένης από την τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, η οποία θα κορυφωθεί -καλώς εχόντων των πραγμάτων- με την ολοκλήρωσή του το ερχόμενο καλοκαίρι και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.

Στρίβει αριστερά ο Μάρτιν Σουλτς

Παρά τη στροφή προς τα αριστερά που φάνηκε να πραγματοποιεί ο Μάρτιν Σουλτς, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) «πληρώνει» ακόμη για τη δεξιά απόκλιση που ακολούθησε η διακυβέρνηση επί καγκελαρίας Σρέντερ αλλά και τη συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Αναφέρονται χαρακτηριστικά μερικές από τις εξαγγελίες του Μάρτιν Σουλτς: λιγότερες συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην αγορά εργασίας, περισσότερα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για ανέργους, περισσότερα δικαιώματα συναπόφασης για τα συνδικάτα στις μεγάλες επιχειρήσεις, μέγιστη δυνατή αυτονομία στα ωράρια εργασίας, δωρεάν παιδεία, παράταση στον χρόνο πληρωμής του επιδόματος ανεργίας κ.λπ.

Πρόκειται για σημαντικές «διορθώσεις», όπως τις αποκαλεί ο Σουλτς, στις οδυνηρές περικοπές που είχε καθιερώσει παλαιότερα η περίφημη Ατζέντα 2010 του Σρέντερ, με αποτέλεσμα να αποξενώσει ή ακόμη και να απομακρύνει πολλούς αριστερούς Σοσιαλδημοκράτες από το SPD.

«Κάναμε λάθη κι εμείς, αλλά δεν αποτελεί ψόγο να αναγνωρίζεις τα λάθη σου και να προσπαθείς να τα διορθώσεις» τονίζει ο υποψήφιος καγκελάριος, ο οποίος σημειωτέον ανήκει στον λεγόμενο «κύκλο του Seeheim», δηλαδή την πιο συντηρητική τάση του SPD.

Ωστόσο, όπως καταδεικνύει και η δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη «Bild» προ εβδομάδος, επιβεβαιώνονται τα χαμηλά ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών που διαπιστώθηκαν και σε άλλες δημοσκοπήσεις χάνοντας δύο ποσοστιαίες μονάδες. Το SPD συγκεντρώνει μόλις το 22% των ψήφων.

Πληροφορίες από Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης