Νίκη των συνασπισμένων δυνάμεων της Αντιπολίτευσης δίνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Γεωργία, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ειδικότερα, με καταμετρημένο περίπου το 3% των ψήφων το «Όνειρο για τη Γεωργία» συγκεντρώνει το 51,6% έναντι του 43,9% που λαμβάνει το κυβερνών κόμμα «Ενωμένο Εθνικό Κίνημα», του οποίου ηγείται ο πρόεδρος Mikheil Saakashvili. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, ο σχηματισμός της Αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον Bidzina Ivanishvili, καταλαμβάνει τις 77 από τις 150 έδρες στο Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων βρήκε τους οπαδούς της Αντιπολίτευσης να πανηγυρίζουν στους δρόμους της πρωτεύουσας, Τιφλίδα, καθώς ήδη στελέχη του «Ονείρου για τη Γεωργία» είχαν ανακοινώσει τη νίκη τους, στηριζόμενοι στις πρώτες εκτιμήσεις των «exit polls». Εικόνες που μετέδωσε το Reuters δείχνουν ανθρώπους να κρατούν εθνικές σημαίες και να κορνάρουν με τα αυτοκίνητά τους στους δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου της χώρας.

Δείτε το video…

«Θολό το τοπίο» με το εκλογικό αποτέλεσμα

Λίγη ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης εκπρόσωποι των δύο αντίπαλων παρατάξεων ισχυρίστηκαν ότι κέρδισαν την εκλογική διαδικασία, εξαπολύοντας τα πυρά τους στο αντίπαλο κόμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της ασιατικής χώρας, Mikheil Saakashvili, υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη νίκη του «Ονείρου για τη Γεωργία» θα ανοίξει τον δρόμο για την εκ νέου ενσωμάτωση της Γεωργίας στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Ο ηγέτης του κινήματος «Επανάσταση των Ρόδων» χαρακτήρισε «ανδρείκελο της Ρωσίας» τον πλουσιότερο άνθρωπο της χώρας (και ιδιαίτερα δημοφιλή λόγω του έντονου φιλανθρωπικού του έργου), επαναλαμβάνοντας ότι ο λαός θα πρέπει να συνεχίσει να βαδίζει στο «μονοπάτι της Δημοκρατίας και του εκσυγχρονισμού».

Από την πλευρά του ο Bidzina Ivanishvili τον κατηγορεί για αυταρχισμό.

Ο Mikheil Saakashvili είναι αναγκασμένος να αποχωρήσει από την εξουσία το 2013 καθώς ολοκληρώνεται η θητεία του στον προεδρικό θώκο και σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορεί να κατέβει για τρίτη φορά υποψήφιος. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι εφόσον το «Όνειρο για τη Γεωργία» κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή τότε θα αυξήσει τις πιθανότητές του για να κερδίσει και τις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Γεωργία: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ιβανισβίλι ανακοίνωσε τη νίκη του στις εκλογές, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012, 22:16
Ημέρα εκλογών στην Γεωργία, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012, 04:47

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης