Σε εξέλιξη βρίσκεται η 24ωρη απεργία που έχει κηρυχτεί για σήμερα, Πέμπτη, στην Ισπανία, με τα εργατικά συνδικάτα να δηλώνουν αποφασισμένα να αντισταθούν στα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Mariano Rajoy. Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί να εφαρμόσει η Ισπανία είναι και οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς οι οποίες μεταξύ άλλων διευκολύνουν τις απολύσεις εργαζομένων μέσω της μείωσης των προβλεπόμενων ποσών στις αποζημιώσεις.

Οι μεγάλες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες CCOO (Επιτροπές Εργατών) και UGT (Γενική Ένωση Εργαζομένων) υποστηρίζουν ότι «πρόκειται για την πιο βαθιά περικοπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων μετά την επιστροφή της Ισπανίας στη Δημοκρατία», την ίδια στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει πως αποτελεί ένα κίνητρο για τους εργοδότες να προχωρήσουν σε προσλήψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ισπανικό υπουργείο Μεταφορών έχει συμφωνήσει με το συνδικάτο εργαζομένων στα αεροδρόμια να υπάρξει ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών και να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 1240 από 4.500 τακτικές πτήσεις. Όσον αφορά στους σιδηρόδρομους, το Μετρό και τα υπεραστικά λεωφορεία εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθεί μόλις το 1/3 των δρομολογίων.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης