Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. μετά την παρουσίαση ενός νέο προσχέδιου απόφασης όσον αφορά στη Συρία και την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα μέσα Μαρτίου του 2011.

«Πιστεύω πως είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία για το κείμενο της απόφασης», εξήγησε στους δημοσιογράφους λίγο πριν την προσέλευσή του στην αίθουσα ο πρεσβευτής του Πακιστάν, την ίδια στιγμή που η Αμερικανίδα ομόλογός του δεν έκρυψε την αισιοδοξία της για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο αντιπρόσωπος της Γαλλίας τόνισε πως «ευελπιστεί οι ομόλογοί του να είναι σε θέση να στείλουν στις χώρες που εκπροσωπούν ένα συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο θα μπορούσε να κατατεθεί προς ψήφιση το συντομότερο δυνατόν εντός των προσεχών ημερών».

Για «πνεύμα συναίνεσης» έκανε λόγο και ο πρεσβευτής της Γερμανίας, εξηγώντας πως το κείμενο περιλαμβάνει αμοιβαίες υποχωρήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε «σφαιρική συμφωνία».

Τα «όχι» της Ρωσίας και οι αλλαγές στο προσχέδιο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλο που μέχρι στιγμής ελάχιστα έχουν διαρρεύσει για το περιεχόμενο του προσχέδιου, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η «επίμαχη» διάταξη για την άμεση απομάκρυνση του προέδρου της χώρας, Bashar al-Assad, από την εξουσία θα διατηρηθεί προκειμένου να μπορέσει να επιτευχθεί η πολιτική μετάβαση που προτείνει ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Ωστόσο, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις της Ρωσίας και της Κίνας έχει αφαιρεθεί η παράγραφος που προέβλεπε άμεση λήψη πρωτοβουλιών από το ΝΑΤΟ για περιορισμό της διάδοσης των όπλων στη Συρία.

Η Μόσχα είχε επανειλημμένα τονίσει πως δεν πρόκειται να συναινέσει σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση της ΒορειοΑτλαντικής Συμμαχίας, αντίστοιχης με αυτής στη Λιβύη, άποψη που συμμερίζονται και οι Η.Π.Α.. οι οποίες προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν τα κρατικά κονδύλια στον τομέα της Άμυνας.

Το νέο προσχέδιο θα κατατεθεί επίσημα προς ψήφιση από το Μαρόκο.

Διαβάστε επίσης:
Σκληρές διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη για τη Συρία, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012, 00:30

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης