Μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν ενδέχεται να υπογραφεί ήδη τον Φεβρουάριο, εάν οι αντάρτες μειώσουν σημαντικά τη βία, δήλωσαν δύο αφγανικές κυβερνητικές πηγές και ένας Δυτικός διπλωμάτης, ενώ πρόσθεσαν ότι αυτή η συμφωνία ίδως οδηγήσει στην αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μία ημέρα αφού ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι εκτίμησε ότι σημειώθηκαν “αξιοσημείωτες” πρόοδοι στις συνομιλίες των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν που διεξάγονται εδώ και μήνες στη Ντόχα του Κατάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνομιλίες είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο εν μέρει εξαιτίας του αιτήματος των ΗΠΑ οι Ταλιμπάν να περιορίσουν σημαντικά τη βία.

Αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν υπάρχουν περίπου 13.000 Αμερικανοί στρατιώτες καθώς και χιλιάδες άλλα στρατεύματα του ΝΑΤΟ.

Δυτικός διπλωμάτης στην Καμπούλ επεσήμανε από την πλευρά του ότι οι Αμερικάνοι διαπραγματευτές εργάζονται πάνω στην πρόταση οι Ταλιμπάν να συμφωνήσουν σε περιορισμό της βίας για τουλάχιστον 10 ημέρες χωρίς σοβαρές παραβιάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ενδεχόμενη συμφωνία, εξήγησε, θα προβλέπει την κήρυξη μιας περιόδου εκεχειρίας μεταξύ του Αφγανιστάν και των αμερικανικών δυνάμεων από τη μία πλευρά και των Ταλιμπάν από την άλλη, με την ελπίδα να μπορέσει να συναφθεί στο άμεσο μέλλον μια ειρηνευτική συμφωνία.

“Μετά από αυτές τις δέκα ημέρες οι δύο πλευρές μπορούν να έχουν συνομιλίες και να οριστικοποιήσουν τα σχέδια για τη διεξαγωγή διαφγανικού διαλόγου”, πρόσθεσε η πηγή.

Η είδηση αυτή έρχεται την ώρα που σημειώνονται πολλές επιθέσεις στο Αφγανιστάν. Τον προηγούμενο μήνα o Τζον Σόπκο, ο ειδικός γενικός επιθεωρητής για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (SIGAR), ανακοίνωσε ότι τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019 σημειώθηκε αριθμός ρεκόρ επιθέσεων από τους Ταλιμπάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης