Εκρηκτικό είναι το κλίμα στην Γκάνα μετά τις ανακοινώσεις για αυξήσεις στους μισθούς υπουργών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης καθώς και του προέδρου της χώρας.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο  BBC, η Βουλή άναψε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα το «πράσινο» φως για την ενίσχυση των μηνιαίων αποζημιώσεων που λαμβάνουν για τις υπηρεσίες τους τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ύστερα από πρόταση του ίδιου του προέδρου, John Dramani Mahama. Η απόφαση ελήφθη… νύχτα σε κλειστή συνεδρίαση το βράδυ της Τρίτης χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, αυξάνοντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, ενώ επιβαρύνεται και από δυσβάσταχτους φόρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης, η οποία έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την κυβέρνηση για διαφθορά.

Ο μηνιαίος μισθός του προέδρου διαμορφώνεται πλέον σε 6.357 δολάρια από 4.240 δολάρια… αφορολόγητα, ενώ των υπουργών σε 4.770 δολάρια, την ίδια στιγμή που ο μέσος μηνιαίος μισθός στην αφρικανική χώρα δεν ξεπερνά τα 75 δολάρια στον ιδιωτικό Τομέα και τα 500 δολάρια για τους δημοσίους υπαλλήλους. Πάντως οι μηνιαίες αποζημιώσεις των κυβερνητικών στελεχών στην Γκάνα θεωρούνται από τις μικρότερες σε όλη την Αφρική (π.χ. 10.000 δολάρια στην Κένυα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι όλα αυτά ενώ ήδη γίνονται προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε στις διπλωματικές σχέσεις με τη γειτονική Ακτή Ελεφαντοστού μετά την επίθεση ενόπλων σε διασυνοριακό φυλάκιο στην πόλη Νοέ.

Ο John Dramani Mahama αντικατέστησε στην προεδρία τον John Atta Mills, ο οποίος πέθανε αιφνιδιαστικά τον περασμένο Ιούλιο. Προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Δεκέμβριο.

Διαβάστε επίσης:
Ακτή Ελεφαντοστού: Κλείσιμο συνόρων με την Γκάνα, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012, 01:04
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης