Πολλές λαϊκές συνοικίες στη Λιμπρεβίλ αποκλείστηκαν σήμερα Παρασκευή από διαδηλωτές, με αφορμή τις φήμες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα στη Γκαμπόν περί κύματος απαγωγής μικρών παιδιών στη χώρα – κάτι που διαψεύδεται από τις Αρχές.

Τα πρώτα επεισόδια άρχισαν τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, όταν οι κάτοικοι απέκλεισαν έναν από τους βασικούς οδικούς άξονες της πόλης, στο ύψος της συνοικίας ΡΚ7, βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και ελαστικά. Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν έως αργά απόψε σε άλλες συνοικίες, ιδίως προς την ΡΚ9. Στην περιοχή αυτή, οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας είχαν κλειστεί στο αστυνομικό τμήμα. «Πήγαμε να πάρουμε έναν άνδρα που τον λιντσάριζε το πλήθος και τον μεταφέραμε στο στρατιωτικό νοσοκομείο», είπε ένας αξιωματικός στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους δρόμους, ήταν διάσπαρτοι πολλοί καμένοι κάδοι απορριμμάτων.

Λίγο πιο μακριά, η κυκλοφορία είχε διακοπεί εντελώς. «Έστησαν ένα οδόφραγμα για να βεβαιωθούν ότι κανείς (οδηγός) δεν κρύβει παιδιά στο αυτοκίνητό του», εξήγησε ένας κάτοικος.

Στον ορίζοντα υψωνόταν ένα μαύρο νέφος καπνού. Ακούγονταν επίσης εκρήξεις από δακρυγόνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν υπάρχει κανένα κύμα απαγωγών», τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Τζέσιε Έλα Εκόγκα, καλώντας τους κατοίκους να επιδείξουν «υπευθυνότητα» και να μην υποκύψουν στην «ψύχωση», κάνοντας λόγο για «ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο».

Στις 12 Ιανουαρίου εξαφανίστηκε ένα αγοράκι 3 ετών, ο Ρινάλντι, από ένα χωριό στη βόρεια Γκαμπόν. Έκτοτε άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για απαγωγές παιδιών. Οι Αρχές διεξάγουν έρευνες όμως, όπως είπε ο Εκόγκα, μέχρι σήμερα έχει γίνει στις αστυνομικές αρχές μόνο μία καταγγελία για εξαφάνιση ανηλίκου, η οποία αφορά τον Ρινάλντι.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης