Ένα αγοράκι δέκα ετών και ένα κοριτσάκι μόλις στα οκτώ του χρόνια παντρεύτηκαν στην Κραϊόβα της Ρουμανίας υπό τους ήχους των τσιγγάνικων ρυθμών. Στα ροζ το κοριτσάκι, μακιγιαρισμένο, μικρομέγαλο όπως το θέλει το παλιό το έθιμο, ανήκουστα πράγματα για το δυτικοευρωπαϊκό μοντέλο αλλά συνηθισμένες καταστάσεις για τις κοινότητες των Ρομά στα Βαλκάνια. Θυμίζει τόσο πολύ εκείνο το αριστούργημα «Συνάντησα και ευτυχισμένους Τσιγγάνους» του Πέτροβιτς, μία ταινία γυρισμένη στην Παλιά Γιουγκοσλαβία. Ένας γάμος με τον πιτσιρικά κουστουμάτο και το κοριτσάκι στα άσπρα, ντροπαλά και τα δυο τους ανάμεσα στις πάπιες και τις χήνες. Άλλες εποχές, άλλες μουσικές, άλλη ηθική, άλλα μέτρα και σταθμά, άλλα μυαλά. Οι Τσιγγάνοι του Πέτροβιτς δεν υπάρχουν πια όπως και εκείνοι του Κουστουρίτσα, του Βόσνιου και φανατικού Γιουγκοσλάβου επίσης. «Ο Καιρός των Τσιγγάνων» πέθανε και αυτός μέσα στη φωτιά του πολέμου.

Από εκείνη την εποχή «της αθωότητας» έμεινε το τραγούδι, αυτό το Djelem Djelem, κάτι σαν τον εθνικό ύμνο των Τσιγγάνων απανταχού γης, γεμάτο παράπονο και νοσταλγία αλλά και μπρίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτές τις μνήμες επανέφερε η είδηση για τον «απαγορευμένο γάμο», για λογοδότηση πρόκειται κατά τα έθιμα των Ρομά, αλλά πρέπει να είμαστε και politically correct. Για να ενωθούν οικογένειες και κυρίως τα προικιά, τα άλογα δηλαδή, που είναι (ήταν τουλάχιστον τότε) και ο βασικός πλούτος.

Στη σημερινή Ρουμανία λοιπόν ο γάμος έγινε στην πόλη Κραϊόβα. 

Το βίντεο τράβηξε ο τραγουδιστής Alex de la Caracal ο οποίος ήταν και αυτός που διασκέδασε τους καλεσμένους μετά την τελετή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο βίντεο διακρίνεται η νύφη, η 8χρονη δηλαδή, η οποία είναι περιτριγυρισμένη από πολλούς άλλους που προσπαθούν να της βάλουν τις τελευταίες πινελιές και να της φτιάξουν το τεράστιο ροζ νυφικό της.

Ο γαμπρός είναι δέκα ετών και χόρευε μόνος του υπό τους ήχους των φολκλόρ τραγουδιών του de la Caracal, που σε κάποια στιγμή ακούγεται να του λέει: «Άσε τα παιχνίδια σου στην άκρη, σήμερα παντρεύεσαι τη νύφη σου».

Στη συνέχεια η νύφη ανεβαίνει σε ένα σκαμνί στο κέντρο του δωματίου για να μπορέσουν να την δουν όλοι, από πάνω μέχρι κάτω, με το νυφικό της.

Οι γάμοι μεταξύ ανηλίκων είναι παράνομοι στη Ρουμανία και ο αυτοαποκαλούμενος ηγέτης της κοινότητας των Ρομά Ντόριτς Κιόμπα ανακοίνωσε πριν από τέσσερα χρόνια ότι οι τσιγγάνοι που παντρεύουν τα ανήλικα παιδιά του θα παραδίδονται στην αστυνομία.

Ένας από τους καλεσμένους, ο Don Vochin που μίλησε στη Daily Mail υποστήριξε ότι δεν ήταν ένας κανονικός γάμος αλλά μια τελετή στην οποία τα δυο παιδιά έδωσαν λόγο. 

Ένας άλλος χρήστης των social media ανέφερε ότι ο γάμος θα πραγματοποιηθεί όταν τα παιδιά ενηλικιωθούν.

Ακούστε το τραγούδι Djelem Djelem τον αποκαλούμενο και εθνικό ύμνο των Ρομά:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης