«Το σχέδιο του Ιράν να αυξήσει τις ικανότητές του όσον αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου “δεν είναι ευπρόσδεκτο” καθώς φλερτάρει με τις “κόκκινες γραμμές”, αλλά βρίσκεται εντός των ορίων του σεβασμού της συμφωνίας του 2015 που πλαισιώνει το πυρηνικό του πρόγραμμα», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι ευπρόσδεκτη. Δείχνει μια μορφή ενόχλησης και είναι πάντα επικίνδυνο να φλερτάρει κανείς με τις κόκκινες γραμμές», σημείωσε ο Λεντριάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ωστόσο η πρωτοβουλία που ελήφθη για την ενίσχυση της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου παραμένει τελείως εντός του πλαισίου της συμφωνίας της Βιέννης», πρόσθεσε.

Η συμφωνία του 2015, την οποία έχουν υπογράψει οι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν, αποσκοπεί να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και της προσφέρει ως αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που την απομόνωναν και στραγγάλιζαν την οικονομία της.

Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να σώσουν την συμφωνία του 2015 μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από αυτήν στις 8 Μαΐου. Ωστόσο οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται εκτεθειμένες στις αμερικανικές κυρώσεις αν συνεχίσουν να έχουν εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τεχεράνη απειλεί από την πλευρά της να αποχωρήσει από τη συμφωνία αν δεν έχει πλέον τα οικονομικά οφέλη που προσδοκεί από αυτήν και χθες ενέτεινε τις πιέσεις στους Ευρωπαίους ανακοινώνοντας ένα σχέδιο για την αύξηση των ικανοτήτων της στον εμπλουτισμό ουρανίου.

«Αν περάσουν σε ένα ανώτερο στάδιο, ναι η συμφωνία θα αθετηθεί. Όμως πρέπει οι Ιρανοί να λάβουν υπόψη τους ότι αν αθετήσουν την συμφωνία, τότε θα βρεθούν εκτεθειμένοι σε νέες κυρώσεις και οι Ευρωπαίοι δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν αδρανείς», προειδοποίησε ο Λεντριάν.

«Καταλαβαίνω ότι αυτό αποτελεί αντικείμενο δημόσιας συζήτησης στο Ιράν. (Όμως το Ιράν) πρέπει να δείξει σύνεση διατηρώντας και παραμένοντας πολύ πιστό στη συμφωνία (…) Σήμερα η συμφωνία δεν έχει αθετηθεί και το Ιράν σέβεται πλήρως τις δεσμεύσεις του», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης