Ο επικεφαλής του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian ισχυρίστηκε ότι σε περίπτωση που το Ιράν παραβιάσει την πυρηνική συμφωνία (JCPOA) που είχε συνυπογράψει επί προεδρίας Ομπάμα με ΗΠΑ – Ε.Ε – Ρωσία -Κίνα, τότε θα μπορούσε να αναπτύξει μια πυρηνική βόμβα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

«Εάν συνεχίσουν να μην τηρούν τη συμφωνία της Βιέννης, τότε ναι, σε ένα αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, μεταξύ ενός και δύο ετών, θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε ένα πυρηνικό όπλο» υποστήριξε ο Le Drian μιλώντας στο ραδιόφωνο RTL.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. σε έκτακτη συνεδρίαση θα συζητήσουν τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν.

Η απόφαση του Ιράν να άρει τους περιορισμούς για τον εμπλουτισμό του ουρανίου έπειτα από μία αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ, στην οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός υποστράτηγος Qassem Soleimani κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, φουντώνει τις εικασίες ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα μπορούσε να επιστρέψει στις έρευνες για πυρηνικά όπλα.

Ο πρέσβης του Ιράν στον ΟΗΕ Majid Takht-Ravanchi διαβεβαίωσε ότι αυτό δεν συμβαίνει – παρόλο που το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης του 2015 (JCPOA) βρίσκεται σε κίνδυνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν υπάρχει «τόπος για τα πυρηνικά όπλα στο αμυντικό δόγμα του Ιράν», δήλωσε στο PBS Newshour, προσθέτοντας ότι η χώρα τηρεί επίσης τη συνθήκη περί μη διάδοσης – σύμφωνο του 1968 που αποσκοπεί στον πυρηνικό αφοπλισμό και θέτει πρότυπα για τον έλεγχο των όπλων.

 «Δεν μας ενδιαφέρει να διαθέτουμε πυρηνικά όπλα, διότι έχουμε απόλυτα σαφές και ξεκάθαρο θρησκευτικό δόγμα από τον ανώτατο ηγέτη μας που απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα» δήλωσε ο ίδιος.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης