Υπάρχουν «ακόμη πολλά πράγματα να διευθετηθούν» στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες και στο Ιράν στην προσπάθεια να διασωθεί η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα να διευθετηθούν, αυτό παραμένει πολύ ευαίσθητο», «όμως μιλάμε (…) με μια σχετική εμπιστοσύνη», ανέφερε ο Λεντριάν ενώπιον της ένωσης διπλωματικού Τύπου, την επομένη μιας συνάντησης Γάλλων και Ιρανών ειδικών στο Παρίσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τεχεράνη και τρεις ευρωπαϊκές χώρες -η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία- προσπαθούν να διασώσουν τη συμφωνία που είχε σκοπό τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, από την οποία αποσύρθηκε η Ουάσινγκτον το 2018 επαναφέροντας τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πολλαπλασίασε τις προσπάθειες να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να ελαφρύνουν τις κυρώσεις που παραλύουν τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7) στο Μπιαρίτς, «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αισθάνθηκε πως ο πρόεδρος Τραμπ ήταν διατεθειμένος να ελαφρύνει τη στρατηγική μέγιστης πίεσης, να βρει μια διαδρομή που θα επιτρέπει την κατάληξη σε ένα deal (συμφωνία)», επεσήμανε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ιράν αντλεί το 80% των πόρων του σε συνάλλαγμα από την πώληση πετρελαίου ή πετρελαϊκών προϊόντων. Η επαναφορά των κυρώσεων το απομονώνει σχεδόν πλήρως από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και το κάνει να χάνει σχεδόν καθ΄ολοκληρία τους αγοραστές του πετρελαίου του.

Μεταξύ των πιθανών σεναρίων είναι η δημιουργία μιας διεθνούς πιστωτικής γραμμής προκειμένου να διευκολυνθεί το εμπόριο με την Τεχεράνη.

Σύμφωνα με τον Ιβ Λεντριάν, αυτή η πιστωτική γραμμή «που διασφαλίζεται από το πετρέλαιο» θα δοθεί «με αντάλλαγμα, πρώτον, μια επιστροφή του Ιράν στην JCPOA (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης – η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν), και, δεύτερον, την ασφάλεια στον Κόλπο και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την περιφερειακή ασφάλεια και (το πυρηνικό πρόγραμμα) μετά το 2025».

Όμως «όλα αυτά προϋποθέτουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα εγκαταστήσει waivers (δηλώσεις παραίτησης) σε αυτό ή σε εκείνο το σημείο» των κυρώσεων, υπογράμμισε.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί απέκλεισε το ενδεχόμενο διμερών διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και προειδοποίησε πως η χώρα του θα αρχίσει να παραβιάζει ορισμένες από τις δεσμεύσεις της στον πυρηνικό τομέα εκτός κι αν υπάρξει ένα άνοιγμα στις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης