H Ε.Ε. δεν πρέπει να είναι ο «χρήσιμος ηλίθιος» της πανδημίας εξάγοντας εμβόλια την ώρα που άλλες χώρες κρατούν τις προμήθειες για τον εαυτό τους, είπε σήμερα Γάλλος αξιωματούχος υποστηρίζοντας τα σχέδια για την επιβολή αυστηρότερων κανόνων ως προς τις εξαγωγές των εμβολίων.

«Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να είναι ένα είδος χρήσιμου ηλιθίου στη μάχη κατά του ιού» είπε νωρίτερα ο προεδρικός σύμβουλος στους δημοσιογράφους ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής του μπλοκ που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεκτείνει τις εξουσίες της Ε.Ε. ώστε να μπλοκάρει ενδεχομένως τις εξαγωγές των εμβολίων κατά του κορωνοϊού προς τη Βρετανία και προς άλλες χώρες με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό εμβολιασμών και να καλύψει τα περιστατικά με εταιρείες που υπαναχωρούν από συμβόλαια που έχουν συνάψει για την προμήθεια εμβολίων, έχουν δηλώσει αξιωματούχοι της Ε.Ε.

Οι νέοι κανόνες στοχεύουν στο να καταστήσουν αμοιβαίο και αναλογικό το εμπόριο των εμβολίων ώστε άλλες χώρες που παρασκευάζουν εμβόλια να πωλούν στην Ευρώπη και η Ε.Ε. να μην εξάγει πολύ περισσότερα από όσα εισάγει, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Ε.Ε.

Η Γαλλία θα υποστηρίξει αυτό το επικαιροποιημένο σύστημα της Ε.Ε., δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε εξαγάγει πολλά εμβόλια, έχουμε τηρήσει τους κανονισμούς. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για κάποιους από τους εταίρους μας» σχολίασε ο ίδιος.

Η Ε.Ε. δεν έχει κανένα συμφέρον να εμπλακεί σε ένα είδος ανταλλαγής κατηγοριών με τη Βρετανία στο θέμα της εξαγωγής εμβολίων, υποστήριξε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι πολιτικοί της Ε.Ε. δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από μια τέτοια αντιπαράθεση στα μάτια της κοινής γνώμης της χώρας τους.

«Σε ό,τι μας αφορά, δεν έχουμε καμία πρόθεση, κανένα συμφέρον να πυροδοτήσουμε μια μόνιμη αντιπαράθεση με τη Βρετανία» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης