Γαλλικές ΜΚΟ προσέφυγαν κατά της Samsung

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018, 12:37
Γαλλικές ΜΚΟ προσέφυγαν κατά της Samsung
Δύο γαλλικές μη κυβερνητικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι προσέφυγαν την Πέμπτη στη Δικαιοσύνη στο Παρίσι κατά της Samsung και της γαλλικής θυγατρικής της για δόλιες εμπορικές πρακτικές, καταγγέλλοντας «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στα εργοστάσια της νοτιοκορεατικής αυτής εταιρείας ηλεκτρονικών στην Κίνα.

Οι ΜΚΟ Peuples Solidaires και Sherpa, μια πρώτη προσφυγή των οποίων εναντίον μόνον της θυγατρικής εταιρείας της Samsung στη Γαλλία είχε τεθεί στο αρχείο χωρίς να δοθεί συνέχεια το 2014, ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέθεσαν νέα στοιχεία που καταδεικνύουν την προσφυγή στην εργασία παιδιών, όπως και ανάρμοστες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της εταιρείας αυτής στην Κίνα.

Οι οργανώσεις αυτές επισημαίνουν επίσης «τη χρήση βενζολίου και μεθανόλης στα εργοστάσια αυτά, που φέρονται ότι προκάλεσαν ανίατες ασθένειες σε πολλούς εργαζομένους».

Τα στοιχεία που κατατέθηκαν σε αυτήν την προσφυγή, που έχει στόχο τη Samsung Monde και τη θυγατρική της Samsung Electronics France (SEF), στηρίζονται σε «νέες εκθέσεις που συντάχθηκαν κατόπιν τεκμηριωμένων ερευνών της ΜΚΟ China Labor Watch, η οποία διείσδυσε στα εργοστάσια του ομίλου», επισημαίνουν οι οργανώσεις.

Οι Sherpa και Peuples Solidaires κατηγορούν τη Samsung ότι αντιβαίνει στις ηθικές της δεσμεύσεις, την ώρα που η νοτιοκορεατική εταιρεία παρουσιάζει στον ιστότοπό της τη φιλοδοξία της να «γίνει μια από τις πιο ηθικές επιχειρήσεις στον κόσμο».

«Ζητούμε από τη Δικαιοσύνη να τιμωρήσει αυτό το απαράδεκτο κενό ανάμεσα σε αυτές τις ηθικές δεσμεύσεις και την πραγματικότητα στα εργοστάσια, όπως την περιγράφουν οι ΜΚΟ που βρίσκονται εκεί» επισημαίνουν οι Sherpa και Peuples Solidaires.

«Η διαδικασία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του μακροχρόνιου αγώνα μας κατά της ατιμωρησίας των πολυεθνικών, ο οποίος είχε κυρίως ως αποτέλεσμα τον γαλλικό νόμο για το καθήκον στην επαγρύπνηση, που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο του 2017» διευκρινίζουν.

Από τότε που θεσπίστηκε ο νόμος αυτός, οι γαλλικές επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να αποτρέπουν τους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και διοικητικούς κινδύνους που συνδέονται με τις επιχειρήσεις τους και τις θυγατρικές τους.

Οι Sherpa και Peuples Solidaires καλούν «οι διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ να καταλήξουν σε μια δεσμευτική συνθήκη για τις πολυεθνικές για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής τους».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018, 12:40