Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Με πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε σήμερα αιφνιδιαστικά στο Ευρωκοινοβούλιο η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Dominique Bilde από την Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας, ζητεί από την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να θέσουν τέλος στις συνομιλίες ένταξης της Β. Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ε.Ε. και να διακόψει την εκταμίευση προενταξιακών κονδυλίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχει αυτή η πρόταση ψηφίσματος, όταν έλθει για έγκριση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής παραθέτει μία σειρά από πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το πόσο «γαλαντόμα» υπήρξε η Ε.Ε. προς τις δύο αυτές χώρες αλλά και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ευρωπαϊκή ασφάλεια από την ένταξή τους στην Ε.Ε.

Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι:

-Από το 2007 έως το 2020, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία θα έχουν λάβει προενταξιακά κονδύλια ύψους 1,24 δισεκατομμυρίων ευρώ και 1,23 δισεκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα, επιπλέον άλλων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 – Οι χώρες αυτές επωφελούνται από την απαλλαγή της υποχρέωσης θεώρησης βραχείας διαμονής, η Βόρεια Μακεδονία από τον Δεκέμβριο του 2009 και η Αλβανία από τον Δεκέμβριο του 2010, καθώς και από προγράμματα, όπως το Erasmus +, στα οποία συμμετείχαν περίπου 2.300 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και 5.453 Αλβανοί μεταξύ του 2015 και του 2019·

– Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία πλήττονται ιδιαίτερα από υψηλά ποσοστά ανεργίας (22,4 % στη Βόρεια Μακεδονία), χαμηλούς μέσους μισθούς και ανησυχητικούς δείκτες αντίληψης της διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας, η οποία υποβάθμισε την κατάταξη της Αλβανίας μεταξύ του 2017 και του 2018.

-Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της Εκτελεστικής Διεύθυνσης της Επιτροπής κατά της Τρομοκρατίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Αλβανία ανήκει στην περιοχή της Ευρώπης με την υψηλότερη συγκέντρωση μαχητών του ISIS.!

Στην πρόταση ψηφίσματος εκφράζεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο να τεθεί το θέμα της έναρξης των διαπραγματεύσεων κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ζάγκρεμπ το 2020 και καλεί την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη να θέσουν τέλος στις συνομιλίες αυτές καθώς και στην εκταμίευση προενταξιακών κονδυλίων.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης