Γαλλία: Πέθανε ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία τριών Κούρδων ακτιβιστριών

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016, 00:48
Γαλλία: Πέθανε ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία τριών Κούρδων ακτιβιστριών
Ο Τούρκος Ομέρ Γκιουνέι, ο οποίος κατηγορείτο για τη δολοφονία τριών Κούρδων ακτιβιστριών στο Παρίσι τον Ιανουάριο 2013, πέθανε το Σάββατο σε νοσοκομείο του Παρισιού, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Ο Γκιουνέι έπασχε από σοβαρή νόσο του εγκεφάλου. Ηταν ο μοναδικός ύποπτος που προσήχθη στη Δικαιοσύνη για «δολοφονίες συνδεόμενες με τρομοκρατική δράση».

Η δίκη του επρόκειτο να διεξαχθεί από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 24 Φεβρουαρίου 2017.

Στις 9 Ιανουαρίου 2013, οι τρεις ακτιβίστριες, ανάμεσά τους η Σαχίν Τζανσίζ, μία από τους ιδρυτές του PKK, δολοφονήθηκαν δεχόμενες σφαίρες στο κεφάλι στην έδρα του Κέντρου Ενημέρωσης του Κουρδιστάν στο Παρίσι.

Οι συνήγοροι κατηγορίας εξέδωσαν ανακοίνωση για να γνωστοποιήσουν την οργή των οικογενειών των θυμάτων για τη μη διεξαγωγή μίας δίκης που την περίμεναν εδώ και τέσσερα χρόνια έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες τους στη γαλλική Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι οικογένειες των θυμάτων «εκφράζουν την οργή τους», έχοντας διαπιστώσει ότι η Γαλλία εξακολουθεί να μην είναι ικανή να εκδικάσει ένα πολιτικό έγκλημα που διαπράχθηκε στο έδαφός της από πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι η έρευνα των γαλλικών Αρχών έφτασε στο συμπέρασμα της εμπλοκής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT) στην τριπλή δολοφονία, σύμφωνα με πηγή της έρευνας. Όμως οι έρευνες δεν επέτρεψαν να αποδειχθεί εάν οι πράκτορες ενήργησαν με την άδεια των προϊσταμένων τους ή εν αγνοία της υπηρεσίας τους, με στόχο να τη δυσφημήσουν ή να πλήξουν την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στην Άγκυρα με το PKK, που βρισκόταν τότε σε εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Ομέρ Γκιουνέι είχε αρνηθεί την ενοχή του, παρά τα πολυάριθμα στοιχεία εναντίον του: Οι κάμερες ασφαλείας τον απαθανάτισαν να εισέρχεται στο κτήριο λίγο πριν από το τριπλό έγκλημα και το DNA ενός από τα θύματα βρέθηκε στο παλτό του.

Ο κατηγορούμενος, πρώην μέλος του προσωπικού καθαριότητας του αεροδρομίου Ρουασί προσέγγισε το 2011 κουρδικές οργανώσεις στην περιοχή του Παρισιού. Οι συγγενείς του τον περιγράφουν ως υπερεθνιστή Τούρκο , ο οποίος διείσδυσε στο κίνημα αυτό για να το παρακολουθεί και να το κατασκοπεύει με αποστολή την εξόντωση των στελεχών του PKK, σύμφωνα με την πηγή της έρευνας.

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν επισήμως αρνηθεί, τον Ιανουάριο 2014, κάθε εμπλοκή στις δολοφονίες.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016, 00:48