Η συμπαράταξη των κομμάτων της προεδρικής πλειοψηφίας υπό τον Εμάνουελ Μακρόν εμφανίζεται σε νέα δημοσκόπηση να έρχεται οριακά πρώτη στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν σε τρεις εβδομάδες στη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της Εφημερίδας Le Monde, ο πολιτικός σχηματισμός «Μαζί» που στηρίζει τον Μακρόν εμφανίζεται να λαμβάνει το 28% των ψήφων, έναντι 27% που λαμβάνει η συμπαράταξη των κομμάτων της αριστεράς υπό τον Ζαν -Λικ Μελανσόν Νέα Λαϊκή Ένωση. Την τρίτη θέση εμφανίζεται να καταλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν με 21%, ενώ στην τέταρτη θέση έρχονται οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με περίπου 9%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση ωστόσο αυτά τα αποτελέσματα και λαμβανομένου υπόψη ότι στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών περνάνε συνήθως μόνο τα δύο πρώτα κόμματα και σπανίως περισσότερα, οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι ο Εμάνουελ Μακρόν θα καταφέρει να έχει μετά την προεδρική πλειοψηφία και την -έστω και οριακή – πλειοψηφία των εδρών στη νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει στις 19 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, από τις 577 έδρες που έχει η Εθνοσυνέλευση, η συμπαράταξη των κομμάτων υπό τον Μακρόν εκτιμάται ότι θα κερδίσει τουλάχιστον 290 και το πολύ 330 έδρες. Η συμπαράταξη των κομμάτων υπό τον Μελανσόν εκτιμάται ότι θα έχει τουλάχιστον 165 και το πολύ 195 έδρες. Οι Ρεπουμπλικάνοι, που εμφανίζονται να διατηρούν σημαντικές δυνάμεις σε περιοχές που κάποτε έλεγχαν απολύτως, εκτιμάται ότι θα λάβουν τουλάχιστον 35 και το πολύ 65 έδρες, ενώ το κόμμα της Μαρίν Λεπέν εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 20 και 45 εδρών.

`Στο σχετικό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας επισημαίνεται πάντως ότι παρά το μεγάλο δείγμα της δημοσκόπησης οι ανωτέρω εκτιμήσεις δεν προδικάζουν με ασφάλεια το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από τις τάσεις και τις δυναμικές που θα αναπτυχθούν τις ερχόμενες τρεις εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης