Η Γαλλία προτρέπει τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Καταλονία, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Οι αρχές πολλών περιφερειών της Ισπανίας επέβαλαν από χθες νέους περιορισμούς για να αντιμετωπίσουν την αναζωπύρωση της πανδημίας. Η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα σε διάστημα 14 ημερών, μέχρι χθες Πέμπτη, καταγράφηκαν στην Καταλονία σχεδόν 8.000 νέα κρούσματα, τα μισά δηλαδή από τα 16.410 που εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα, παρά τις οδηγίες που έχουν δοθεί στους κατοίκους της Βαρκελώνης να παραμείνουν στα σπίτια τους. «Αναφορικά με την κατάσταση στην Καταλονία, που παρουσιάζει επιδεινούμενους δείκτες, προτρέπουμε σθεναρά τους Γάλλους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια εκεί μέχρι να βελτιωθεί η υγειονομική κατάσταση», είπε ο Καστέξ μιλώντας σε δημοσιογράφους. Πρόσθεσε επίσης ότι το Παρίσι είναι σε συζητήσεις με τη Μαδρίτη για να περιοριστούν οι μετακινήσεις από την Ισπανία στη Γαλλία όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο Καστέξ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα της Γαλλίας, με την ελπίδα να αναχαιτίσει την πανδημία. Όλοι όσοι φτάνουν σε αεροδρόμια και λιμάνια από 16 χώρες (μη ευρωπαϊκές, μεταξύ των οποίων είναι οι ΗΠΑ και η Αλγερία) θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό τεστ για τον νέο κορωνοϊό. Όσοι βρεθούν θετικοί θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών. «Ξέρουμε ότι σε ορισμένες από αυτές τις χώρες δεν υπάρχει στρατηγική ιχνηλάτησης και η πρόσβαση στα τεστ είναι δύσκολη, κατά συνέπεια αποφασίσαμε να γενικεύσουμε τα τεστ κατά την άφιξη των ταξιδιωτών», εξήγησε.

Αντιδρώντας στις ανακοινώσεις του Καστέξ, μια πηγή της καταλανικής κυβέρνησης τόνισε ότι η Καταλονία εφαρμόζει πιο αυστηρά υγειονομικά μέτρα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας. Υπενθύμισε μάλιστα ότι οι τοπικές αρχές συνιστούν σε όλους, ντόπιους και ξένους, να προσέχουν όταν ταξιδεύουν στην περιοχή αυτή, λόγω των αυξημένων εστιών του νέου κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γραφείο του Ισπανού πρωθυπουργού απέφυγε να σχολιάσει τις αποφάσεις του Γάλλου πρωθυπουργού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης