Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε σύνοδο του υπουργικού του συμβουλίου για σήμερα, εν μέσω της κυβερνητικής κρίσης που ξέσπασε χθες, όταν αναγκάστηκε να αποδεχθεί την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών και στενού πολιτικού του συμμάχου Ζεράρ Κολόμπ, ενώ ακόμη δεν έχει βρεθεί ένας διάδοχός του για αυτό το στρατηγικής σημασίας υπουργείο.

Προσωρινά καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, «εν αναμονή του διορισμού διαδόχου του Κολόμπ», ανακοίνωσε στο μεταξύ η γαλλική προεδρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Εσωτερικών μεταξύ του Κολόμπ και του Φιλίπ προγραμματιζόταν για σήμερα το πρωί, προτού αρχίσει η σύνοδος του υπουργικού συμβουλίου, όπως έγινε γνωστό από την πρωθυπουργία και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Λόγω αυτής της κρίσης που ξέσπασε, ο πρωθυπουργός ακύρωσε ταξίδι του στη Νότια Αφρική, το οποίο προγραμματιζόταν να κάνει την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο 71 ετών Ζεράρ Κολόμπ, ο δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης και θεωρούμενος ως ο πιο πιστός μεταξύ των πιστών συμμάχων του προέδρου Μακρόν, υπέβαλε χθες το απόγευμα την παραίτησή του για δεύτερη φορά σε ένα 48ωρο για να επιστρέψει στο δημαρχείο της Λυών, του οποίου ήταν επικεφαλής στο παρελθόν για 16 χρόνια, προτού γίνει υπουργός το 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Δευτέρα ο Μακρόν αρνήθηκε την παραίτηση του σοσιαλιστή πρώην δημάρχου της Λυών. Αλλά ο Κολόμπ συνέχισε το μπρα ντε φερ εμμένοντας στην απόφασή του να εγκαταλείψει την κυβέρνηση και ο πρόεδρος υποχρεώθηκε να την κάνει αποδεκτή.

Με την αποχώρηση του Κολόμπ η κυβέρνηση βυθίζεται σε νέα κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης