Δύο ημέρες μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών στην έδρα της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) ο ηγέτης της, Ζαν-Λικ Μελανσόν, κατήγγειλε και πάλι σήμερα μια “πολιτική μηχανορραφία”, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την πεντάωρη κατάθεση που έδωσε στην αστυνομία.

Ο Μελανσόν είχε κληθεί να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η εισαγγελία για τους λογαριασμούς της προεκλογικής εκστρατείας του –όταν ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας– και για εικονική απασχόληση βοηθών των ευρωβουλευτών του κόμματός του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Κύριε Μακρόν, ήρθε η ώρα να γυρίσετε την ταινία από την αρχή, όλα αυτά απέτυχαν. Η μηχανορραφία απέτυχε πλήρως” είπε ο Μελανσόν σχολιάζοντας τις έρευνες που έγιναν στην έδρα του κόμματος, στο σπίτι του και στις κατοικίες δύο πρώην βοηθών του.

“Έχουμε σύνταγμα αυτό είναι σαφές. Η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη στη χώρα μας και εγώ είμαι ο εγγυητής, για όλον τον κόσμο. Και, όσο και αν δυσαρεστεί κάποιους, δεν γίνονται εξαιρέσεις”, απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος από τις Βρυξέλλες.

Βγαίνοντας από το κτίριο της αστυνομίας καταπολέμησης της διαφθοράς (Oclciff) στη Ναντέρ, ο Μελανσόν είπε ότι τον ανέκριναν επί πέντε ώρες για “να κάνουν μια τρύπα στο νερό”. Εξήγησε ότι έχει ήδη δώσει απαντήσεις, γραπτώς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για το θέμα που αφορά την υποτιθέμενη εικονική απασχόληση βοηθών των ευρωβουλευτών, υπόθεση για την οποία διεξάγει προκαταρκτική έρευνα και η εισαγγελία του Παρισιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την άλλη έρευνα σε βάρος του, που αφορά τους λογαριασμούς της προεκλογικής εκστρατείας του το 2017, είπε ότι δεν είχε να πει τίποτα περισσότερο, υπενθυμίζοντας ότι είχαν “εγκριθεί”.

Εδώ και δύο ημέρες, ο Μελανσόν βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολιτικής θύελλας, καθώς αντέδρασε έντονα στις έρευνες στα γραφεία του κόμματος και στο σπίτι του. Σε ένα βίντεο ακούγεται να καλεί συνεργάτες του να “σπάσουν την πόρτα” για να μπουν στην έδρα του κόμματος, ενώ ήταν σε εξέλιξη η έρευνα. Διακρίνεται επίσης να σπρώχνει έναν εκπρόσωπο της εισαγγελίας και έναν αστυνομικό που μπαίνει ανάμεσά τους.

Μετά τα επεισόδια, η εισαγγελία του Παρισιού διέταξε έρευνα για “απειλές ή πράξεις εκφοβισμού εναντίον της δικαστικής αρχής” και για “άσκηση βίας σε φορείς δημόσιας εξουσίας”.

“Ναι, υπήρξε βία, τέσσερις μηνύσεις κατατέθηκαν από τους φίλους μου επειδή έγινε μια συμπλοκή κατά τη διάρκεια της οποίας τους έριξαν στο έδαφος” είπε σήμερα ο Μελανσόν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης