Το κυβερνών γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) ανακοίνωσε, την Κυριακή, πως νίκησε το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο σε μια αναπληρωματική εκλογή στην ανατολική Γαλλία, η οποία θεωρούνταν τεστ ένα μήνα μετά τις επιθέσεις του Παρισιού και πριν από σημαντικές περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο.

Είναι η πρώτη επιτυχία που καταγράφει το PS σε μια τέτοια εκλογική αναμέτρηση εδώ και τρία χρόνια, καθώς διακόπτει μια σειρά από 13 ήττες σε όλες τις αναπληρωματικές εκλογές που έχουν πραγματοποιηθεί μετά την άνοδο στην εξουσία του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ το 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του κόμματος, ο υποψήφιος του PS Φρεντερίκ Μπαρμπιέ κέρδισε την εκλογική αναμέτρηση για τη βουλευτική έδρα που οργανώθηκε στην 4η περιφέρεια του διαμερίσματος της Ντουμπς, συγκεντρώνοντας ποσοστό ανάμεσα σε 50% και 52% των ψήφων. Η αντίπαλός του, η Σοφί Μοντέλ του Εθνικού Μετώπου, είχε προηγηθεί στον πρώτο γύρο. Την έδρα άφησε κενή ο σοσιαλιστής βουλευτής Πιέρ Μοσκοβισί που διορίσθηκε επίτροπος της ΕΕ.

«Η εκλογή αυτή μπορεί να αποτελέσει μια καμπή για την προεδρική πενταετία», δήλωσε ο Μπαρμπιέ, ο οποίος ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους «της αριστεράς, αλλά επίσης της δημοκρατικές δυνάμεις», υπαινισσόμενος την αποφασιστικής σημασίας για την έκβαση της αναμέτρησης στάση των ψηφοφόρων του UMP, του κύριου κόμματος της δεξιάς αντιπολίτευσης του οποίου ο υποψήφιος είχε αποκλειστεί στον πρώτο γύρο.

Η νίκη αυτή είναι μια ανακούφιση για το κόμμα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Στον πρώτο γύρο η Μοντέλ του Εθνικού Μετώπου είχε έρθει πρώτη με 32,6% των ψήφων, ενώ ο Μπαρμπιέ είχε έρθει δεύτερος με 28,9% και τρίτος ο υποψήφιος του UMP.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός ότι ο υποψήφιος του UMP αποκλείσθηκε από τον πρώτο γύρο θεωρήθηκε από ορισμένους παρατηρητές ένδειξη ότι ο αρχηγός του, ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, έχει χάσει την ικανότητά του να κινητοποιεί τους δεξιούς ψηφοφόρους. Το κύρος του υπονομεύθηκε περαιτέρω από μια διένεξη στο εσωτερικό του UMP σχετικά με το μήνυμα που θα δινόταν στους πιστούς του κόμματος για τον δεύτερο γύρο — το κόμμα τους κάλεσε τελικά να απόσχουν.

Μια νίκη του Εθνικού Μετώπου θα προσέφερε μια τρίτη βουλευτική έδρα στο κόμμα, το οποίο είναι ένας από τους κύριους σχηματισμούς της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, καθώς πλησιάζουν οι περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου, με την ευκαιρία των οποίων ελπίζει ότι θα επιβεβαιώσει την άνοδο της δύναμής του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης