Πέντε μήνες μετά το κλείσιμο της «Ζούγκλας» του Καλαί, η γαλλική κυβέρνηση γνωστοποίησε την Τετάρτη την πρόθεσή της να προχωρήσει στη σταδιακή διάλυση ενός άλλου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών στη βόρεια Γαλλία, όπου διαμένουν 1.500 άνθρωποι.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την κατάσταση να συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο» επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Μπρουνό Λε Ρου αναφερόμενος στον καταυλισμό του Γκραντ-Σιντ, ο πληθυσμός του οποίου αυξήθηκε σημαντικά μετά το κλείσιμο τον Οκτώβριο της παραγκούπολης του Καλαί όπου συνωστίζονταν πολλές χιλιάδες μετανάστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «σταδιακή διάλυση του καταυλισμού (του Γκραντ Σιντ) πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν συντομότερα» επέμεινε ο Γάλλος υπουργός.

Σε αυτόν τον καταυλισμό που άρχισε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2016 έπειτα από πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, που ανήκει στο κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, έχουν ξεσπάσει συμπλοκές και εντάσεις μεταξύ των προσφύγων, Κούρδων στη μεγάλη τους πλειονότητα.

Ο Λε Ρου εξέφρασε την ανησυχία του για τα «απαράδεκτα» φαινόμενα που καταγράφονται, όπως «λύτρα» ή «δάνεια» με στόχο τον «περιορισμό της πρόσβασης» σε μέσα όπως τα ντους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εσωτερικών δεν παρουσίασε χρονοδιάγραμμα. Από το περιβάλλον του τονίζεται ότι δεν στοχεύει στο «αιφνίδιο» κλείσιμο του καταυλισμού όμως «στο να εξελιχθεί σε κάτι που είναι διαχειρίσιμο» κρίνοντας αναγκαία την εκκένωση «ενός τμήματος» του καταυλισμού.

«Υπήρχαν 750 άνθρωποι στις αρχές του έτους, σήμερα έχουν ανέλθει σε 1.500, είναι απαράδεκτο» προστίθεται από την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την οργάνωση Γιατροί του Κόσμου «έπειτα από την κατεδάφιση ενός τμήματος των παραπηγμάτων, οι 1.500 άνθρωποι που διαμένουν επίσημα εκεί πρέπει σήμερα να συνωστίζονται ο ένας πάνω στον άλλο σε λιγότερα από 300 υπόστεγα που βρίσκονται σε εξαιρετικά κακή κατάσταση, καθώς δεν συντηρούνται».

«Οι υγειονομικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και αυτή η έλλειψη υγιεινής επηρεάζει άμεσα την υγεία των ανθρώπων» κατήγγειλε πρόσφατα η μη κυβερνητική οργάνωση.

Αύριο ο υπουργός Εσωτερικών θα κάνει δεκτό τον δήμαρχο του Γκραντ Σιντ, Νταμιέν Καρέμ, που δήλωσε ότι «εξεπλάγη» από την ανακοίνωση της διάλυσης του καταυλισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης