Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε έκκληση για “ηρεμία”, ημέρα της προσευχής των μουσουλμάνων, έπειτα από την έκκληση της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς για “νέα Ιντιφάντα” εναντίον του Ισραήλ, σε απάντηση στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Κάνω έκκληση για ηρεμία και υπευθυνότητα προς όλες τις πλευρές», δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή κατά την έναρξη διεθνούς διάσκεψης για τον Λίβανο που διεξάγεται στο Παρίσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε την Τετάρτη “λυπηρή” την απόφαση που έλαβε “μονομερώς” ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Εύχομαι οι πρωτοβουλίες που ελήφθησαν σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, που θα πρέπει να αποτελούν πάνω απ΄ όλα αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, να μην συντελέσουν σε αστάθεια στην περιοχή», δήλωσε σήμερα ο Μακρόν ενώπιον του Αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος συμμετέχει στη διάσκεψη.

«Κανένα από τα προβλήματα της περιοχής δεν θα επιλυθεί με μονομερείς αποφάσεις, το δίκαιο του ισχυρού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι εκτίμησε ότι η απόφαση του Τραμπ «θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο την ειρηνευτική διαδικασία και θα αποτελέσει μια επιπλέον πρόκληση για την σταθερότητα όλης της περιοχής».

«Δεν χρειάζεται να επαναλάβω την αντίθεσή μας σε αυτή την απόφαση και την υποστήριξή μας στην αραβική πρόταση για μια λύση δύο κρατών με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο».

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη κρίση στον Λίβανο, ο πρόεδρος Μακρόν κάλεσε όλες τις ξένες δυνάμεις να σταματήσουν να εμπλέκονται στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας και ζήτησε από όλες τις πλευρές στον Λίβανο να εφαρμόσουν πλήρως την συμφωνία για αποχή από περιφερειακές συγκρούσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης