Γαλλία: Κλειστά επαγγέλματα και Κυριακές στο «στόχαστρο» νέου νομοσχέδιου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2014, 16:43
Γαλλία: Κλειστά επαγγέλματα και Κυριακές στο «στόχαστρο» νέου νομοσχέδιου
Tο Εurogroup συμφώνησε να παραχωρήσει προθεσμία στη Γαλλία μέχρι τον Μάρτιο του 2015 για την υλοποίηση νέων μεταρρυθμίσεων. Ο υπουργός Οικονομίας ετοιμάζεται να παρουσιάσει την Τετάρτη πλήρες νομοσχέδιο. 

Το νομοσχέδιο για την οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη που έχει προετοιμάσει ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, εντός του πλαισίου της προθεσμίας των τριών μηνών που δόθηκε τη Δευτέρα από το Eurogroup, θεωρείται αποφασιστικής σημασίας μια και θα διαφανεί εάν η Γαλλία μπορεί να προχωρήσει ή όχι σε μεταρρυθμίσεις.

Στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, ο υπουργός θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο, με το οποίο στοχεύει να «ξεμπλοκάρει» τη γαλλική οικονομία όπως έχει ο ίδιος δηλώσει.

Στο επίκεντρο του νομοσχεδίου βρίσκονται τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα: δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές. Θα πρέπει να ανοίξουν για να δώσουν περισσότερες δυνατότητες στους νεότερους. Προς μεγάλη δυσαρέσκεια πάντως των παλαιότερων, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαμαρτυρίες και συνεχίζουν και αύριο με διαδηλώσεις σε Παρίσι και σε πολλές άλλες πόλεις της Γαλλίας.

Το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή είναι το άλλο μεγάλο κεφάλαιο προστριβών. Από πέντε Κυριακές το χρόνο που ισχύει σήμερα, προτείνονται 12 Κυριακές. Την ιδέα αυτή απορρίπτει σύσσωμη η αριστερά.

Ο νόμος θα έλθει στη Βουλή τον Ιανουάριο και εάν περάσει ίσως πεισθεί και η Γερμανία και σταματήσει τα αρνητικά σχόλια που τελευταία έχουν ενοχλήσει τον Μισέλ Σαπέν, ο οποίος άλλωστε σε συνέντευξή του στους Financial Times δήλωσε πως θεωρεί «άτοπη την εμμονή γύρω από το έλλειμμα της Γαλλίας και ότι θα πρέπει να μελετηθεί η Ε.Ε. στο σύνολό της καθώς και η ευθύνη της Γαλλίας για την αύξηση των επενδύσεων».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2014, 16:46