Ένας Γάλλος που ασπάστηκε το Ισλάμ και ταξίδεψε στο εξωτερικό για να πολεμήσει με το Ισλαμικό Κράτος, καταδικάστηκε από δικαστήριο του Παρισιού χθες Παρασκευή σε 30 χρόνια κάθειρξης στην πρώτη επιτυχημένη δίωξη της γαλλικής δικαιοσύνης εις βάρος ισλαμιστή μαχητή για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Συρία.

Ο Ταϊλέρ Βίλες, 30 χρονών, αποκαλούμενος «εμίρης» του Ισλαμικού Κράτους, συνελήφθη στην Τουρκία πριν πέντε χρόνια καθώς ήταν έτοιμος να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό την Πράγα. Εισαγγελείς είπαν στο δικαστήριο ότι ήθελε να ηγηθεί της ομάδας των ενόπλων και των βομβιστών αυτοκτονίας που εξαπέλυσαν την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, αλλά δεν μπόρεσαν να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Λοράν Ραβιότ εξήγησε στον Βίλες ότι το δικαστήριο «αποφάσισε να μην τον καταδικάσει» σε ισόβια κάθειρξη «που θα μπορούσε να κάνει», καθώς κρίθηκε ένοχος σε όλες τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του στην εκτέλεση δύο κρατουμένων, τονίζοντας ότι ήθελε να «αφήσει μια αχτίδα ελπίδας» ότι μπορεί ο Βίλες να «εξελιχθεί».

Ο Βίλες, ο οποίος ασπάστηκε το Ισλάμ σε ηλικία 21 ετών, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015, αλλά αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι έφυγε από τα πεδία μαχών της Συρίας το καλοκαίρι του 2015 για να «πεθάνει με τα όπλα στα χέρια του».

«Βαθιά μέσα μου, ξέρω ότι όταν φύγω θα πεθάνω. Είναι ένα μονοπάτι χωρίς επιστροφή», είπε στο δικαστήριο, περιγράφοντας τα συναισθήματά που ένοιωθε όταν αποχώρησε από το αποκαλούμενο χαλιφάτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γενικός εισαγγελέας είπε στο δικαστήριο ότι ο 30χρονος εκπαιδεύτηκε για να σκοτώνει στη Συρία, ώστε να μπορεί να σφάξει όσους θεωρούσε άπιστους στη Γαλλία. «Η αιματοχυσία των άπιστων σε αυτόν φέρνει χαρά», είπε ο εισαγγελέας.

Ο Βίλες πολεμούσε με το ψευδώνυμο Αμπού Χαφς. Χωρίς να υπάρχουν πολλοί μάρτυρες να καταθέσουν στη δίκη, η εισαγγελία βασίστηκε κυρίως σε βίντεο που το Ισλαμικό Κράτος είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο με σκοπό να προσελκύσει νέα μέλη.

Αν και οι εισαγγελείς δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι ο ίδιος ο Βίλες δολοφόνησε ο ίδιος ανθρώπους, έπεισαν το δικαστήριο ότι ήταν μέρος μιας οργανωμένης ομάδας που δολοφονούσε. Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, η ποινή είναι η ίδια.

Μεταξύ των αποδεικτικών στοιχείων της εισαγγελίας, ένα βίντεο, στο οποίο ο Βίλες εμφανίζεται ευδιάκριτα, που δείχνει δύο άνδρες γονατισμένους στο έδαφος σε έναν δρόμο στην ανατολική Συρία πριν εκτελεστούν. Ο Βίλες υποστήριξε ότι βρέθηκε τυχαία στο σημείο καθώς έβγαινε από ένα τέμενος.

Ο ίδιος δήλωσε στους πέντε δικαστές ότι αποκήρυξε τη δολοφονική ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης