Η έρευνα γύρω από ένα ταξίδι του Εμανουέλ Μακρόν τον Ιανουάριο του 2016 στο Λας Βέγκας, την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομίας, πήρε νέα τροπή σήμερα καθώς η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια προκαταρκτική εξέταση «σε βάρος αγνώστων» με την κατηγορία της «ευνοιοκρατίας και της αποδοχής ευνοιοκρατίας».

Στο επίκεντρο της έρευνας αυτής βρίσκεται η νυν υπουργός Εργασίας Μιριέλ Πενικό, που όμως δεν κατονομάζεται στην ανακοίνωση των εισαγγελικών αρχών. Την εποχή εκείνη η Πενικό ήταν διευθύντρια της κρατικής υπηρεσίας Business France.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα αφορά ένα πάρτι που οργανώθηκε στο Λας Βέγκας, στο περιθώριο της Έκθεσης Ηλεκτρονικών (CES) που φιλοξενήθηκε στην πόλη αυτή, παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν με την ιδιότητά του ως υπουργού Οικονομίας. Η Business France δεν έκανε διαγωνισμό αλλά ανέθεσε απευθείας την οργάνωση του πάρτι στην εταιρεία δημοσίων σχέσεων Havas, τον Δεκέμβριο του 2015.

Η εταιρεία πάντως υποστηρίζει ότι είχε υπογράψει 18μηνο συμβόλαιο με τη Business France από τον Ιούνιο του 2015 με στόχο «την προώθηση της οικονομικής ελκυστικότητας της Γαλλίας», ιδίως στις ΗΠΑ. «Ανέκαθεν πιστεύαμε ότι λειτουργήσαμε στο πλαίσιο αυτής της σύμβασης, την οποία κέρδισε η Havas κατόπιν διαγωνισμού και κατά συνέπεια, για εμάς δεν χρειαζόταν να κατατεθούν εκ νέου προσφορές για την οργάνωση του πάρτι στο Λας Βέγκας», ανέφεραν πηγές του περιβάλλοντος της εταιρείας.

Η Πενικό από την πλευρά της τονίζει ότι εκείνη ήταν που σήμανε τον συναγερμό όταν μια εσωτερική έρευνα αποκάλυψε το ενεχόμενο πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Μακρόν έχει δηλώσει ότι όποιος υπουργός μπει στο στόχαστρο εισαγγελικής έρευνας για διαφθορά θα πρέπει να παραιτηθεί, μολονότι τέτοιου είδους έρευνες δεν καταλήγουν αυτομάτως στις δικαστικές αίθουσες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης