Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε σήμερα τους Αφρικανούς ηγέτες ενάντια στην προσπάθειά τους να τροποποιήσουν το Σύνταγμα των χωρών τους για να παραμείνουν στην εξουσία τονίζοντας ότι θα πρέπει να μάθουν από την αναγκαστική αποχώρηση του προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο, Μπλασέ Κομπαορέ.

Ο Ολάντ ο οποίος θα ηγηθεί μιας συνόδου κορυφής των γαλλόφωνων κρατών, που θα διεξαχθεί αύριο στη Σενεγάλη, προσπαθεί να εξισορροπήσει μεταξύ της διαχείρισης των περιφερειακών συμφερόντων του Παρισιού, του αποικιακού παρελθόντος της χώρας του, αλλά και της επιθυμίας της Γαλλίας να πιέσει για περισσότερη δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αποχώρηση του Μπλασέ Κομπαόρε μπορεί να χρησιμεύσει ως μάθημα για πολλούς ηγέτες, όχι μόνο της Αφρικής» δήλωσε ο Ολάντ σε τηλεοπτική του συνέντευξή στο κανάλι France 24. «Δεν πρέπει να αλλάζει η συνταγματική τάξη για προσωπικό όφελος», συμπλήρωσε.

Εκτός των ιστορικών δεσμών η Γαλλία έχει χιλιάδες στρατιώτες στην Αφρική για την καταπολέμηση των ισλαμιστικών οργανώσεων που συνδέονται με την αλ-Κάιντα αλλά και για τη διατήρηση της ειρήνης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, γεγονός που καθιστά το Παρίσι μια ισχυρή φωνή στην περιοχή.

Από τη Δημοκρατία του Κονγκό έως το Μπενίν και από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έως τη Ρουάντα, πολλοί αυταρχικοί ηγέτες πλησιάζουν στο τέλος της θητείας τους εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί να προσπαθήσουν να παραμείνουν στην εξουσία, αλλάζοντας το Σύνταγμα των χωρών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Γαλλία θέτει ορισμένες αξίες και αρχές», είπε ο Ολάντ. Όταν ρωτήθηκε για χώρες όπως το Τσαντ, το Καμερούν, το Τόγκο και η Γκαμπόν, χώρες όπου οι πολιτικές ηγεσίες δεν έχουν όριο για την παραμονή τους στην εξουσία ο Ολάντ είπε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης