Η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Mediterranee κάλεσε σήμερα τους πολίτες να σχηματίσουν ένα «πορτοκαλί κύμα» στην Ευρώπη το Σάββατο, ημέρα υποστήριξης του Aquarius, του πλοίου της που διασώζει μετανάστες στη θάλασσα και αναμένεται αύριο Πέμπτη στη Μασσαλία, όπου απειλείται να παραμείνει αγκυροβολημένο καθώς δεν έχει πια σημαία.

«Καλούμε όλους τους ανθρώπους, όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν είναι, να σχηματίσουν ένα πορτοκαλί κύμα, στο χρώμα που έχουν οι σημαδούρες και τα σωσίβια και επίσης το Aquarius» για να «υποστηρίξουν τις αξίες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης» που υπερασπίζονται η SOS Mediterranee και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μασσαλία η Καρολίν Γκαζέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της SOS Mediterranee που είχε ναυλώσει το πλοίο θαλάσσιας διάσωσης μαζί με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεντρώσεις προβλέπεται να πραγματοποιηθούν σε σχεδόν τριάντα πόλεις στη Γαλλία, καθώς και στο Βερολίνο, στο Παλέρμο της Ιταλίας και τις Βρυξέλλες.

Το Aquarius είναι το τελευταίο πλοίο ανθρωπιστικής δράσης που πλέει στη Μεσόγειο για να περισυλλέγει μετανάστες που επιχειρούν να διαπλεύσουν λαθραία τη θάλασσα για να φθάσουν στην Ευρώπη, αναφέρει η ένωση. «Είναι επιτακτική ανάγκη να επαναλάβει την αποστολή του», υπογραμμίζει.

Όμως «η κατάσταση σήμερα είναι αληθινά κρίσιμη για το Aquarius». «Κινδυνεύει να διαγραφεί απο το νηολόγιο μόλις φθάσει στη Μασσαλία», κάτι που αναμένεται να γίνει αύριο Πέμπτη, υπογράμμισε η Σοφί Μπο, διευθύντρια της SOS Meditrranee.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 22 Σεπτεμβρίου ο Παναμάς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αφαιρέσει τη σημαία του από το πλοίο για «μη σεβασμό» των «διεθνών νομικών διαδικασιών» που αφορούν τη διάσωση μεταναστών στη θάλασσα.

Η SOS Mediterranee έδωσε στη δημοσιότητα πριν από τέσσερις ημέρες μια προκήρυξη με τίτλο «Να σώσουμε το Aquarius και τις θαλάσσιες διασώσεις» στην οποία καλεί όλα «τα κράτη στην Ευρώπη να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να επιτραπεί στο Aquarius να αποπλεύσει και πάλι το συντομότερο». «Ασκώντας πίεση στον Παναμά, προσφέροντας μια ευρωπαϊκή σημαία ή ενεργώντας ώστε να μπορέσει να πάρει τη σημαία μιας άλλης χώρας», διευκρίνισε σήμερα η ΜΚΟ.

Η προκήρυξη είχε συγκεντρώσει σήμερα περισσότερες από 105.000 υπογραφές στο Ίντερνετ. «Ελπίζουμε να είμαστε εξίσου πολυάριθμοι και το Σάββατο», δήλωσε η Γκασέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης