Τριάντα μετανάστες, μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον επτά ανήλικοι, βρέθηκαν σήμερα στα ανοιχτά του Πα-ντε-Καλαί, στη βόρεια Γαλλία, ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μάγχη με δύο πλοιάρια.

Στις 06.44 το πρωί (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης για το πρώτο φουσκωτό, στο οποίο επέβαιναν 11 άνδρες. Οι ίδιοι οι μετανάστες ήταν εκείνοι που ειδοποίησαν τις τοπικές αρχές, καθώς βρίσκονταν σε κίνδυνο. Το πλοιάριο εντοπίστηκε 45 λεπτά αργότερα, σε απόσταση περίπου 6,5 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Ουά-πλαζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα σκάφος των γαλλικών τελωνειακών αρχών διέσωσε τους μετανάστες, τους παρέδωσε σε ένα όχημα παροχής βοήθειας και από εκεί τους παρέλαβε η γαλλική αστυνομία στα σύνορα.

Στις περίπου 10 το πρώι ένας αυτόπτης μάρτυρας ενημέρωσε τις Αρχές ότι ένα άλλο πλοιάριο απέπλευσε από το Ουά-πλαζ. Στο σκάφος αυτό, που εμφάνισε μηχανική βλάβη, επέβαιναν 19 άνθρωποι (οι επτά είναι ανήλικοι). Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο Καλαί, τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και κατόπιν τους ανέλαβε η αστυνομία. Μόνο ένας παρουσίαζε ελαφρά υποθερμία, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ήταν καλά στην υγεία τους.

Από τα τέλη του 2018 έχουν πολλαπλασιαστεί οι απόπειρες διάπλου της Μάγχης από παράτυπους μετανάστες, παρά τους κινδύνους που κρύβει αυτό το ταξίδι, λόγω των ισχυρών ρευμάτων, της χαμηλής θερμοκρασίας του νερού και της πυκνής κυκλοφορίας εμπορικών και επιβατικών πλοίων. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, από τον Ιανουάριο φέτος μέχρι τα τέλη Αυγούστου είχαν εντοπιστεί 1.473 μετανάστες που προσπάθησαν να φτάσουν στα βρετανικά παράλια, από 586 για όλο το 2018. Δύο Ιρακινοί, εκ των οποίων ο ένας ήταν ένας 17χρονος κουρδικής καταγωγής, βρέθηκαν νεκροί στα μέσα Οκτωβρίου σε μια παραλία στο Τουκέ-Παρί-Πλαζ της βόρειας Γαλλίας. Στις 9 Αυγούστου μια 30χρονη Ιρανή έχασε τη ζωή της όταν έπεσε στη θάλασσα από ένα υπερφορτωμένο πλοιάριο ενώ δύο εβδομάδες αργότερα βρέθηκε νεκρός σε παραλία του Βελγίου ένας 23χρονος Ιρακινός που προσπάθησε να φτάσει στη Βρετανία κολυμπώντας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης