Γαλλία: Οι επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του ISIS στο Ιράκ πρέπει να συνεχιστούν

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2020, 02:40
Γαλλία: Οι επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του ISIS στο Ιράκ πρέπει να συνεχιστούν

Η διπλωματία της Γαλλίας υπογράμμισε στην κυβέρνηση του Ιράκ ότι είναι κρίσιμο να συνεχιστεί ο αγώνας εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ανακοίνωσε η γαλλική διπλωματία, καθώς το ιρακινό κοινοβούλιο, μετά τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ στη Βαγδάτη, ενέκρινε την πρόταση του Ιρακινού πρωθυπουργού να δοθεί εντολή σε όλες τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την ιρακινή επικράτεια.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη χθες με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Άντελ Άμπντελ Μάχντι, ανέφερε το γαλλικό ΥΠΕΞ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο Λεντριάν «υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης του αγώνα εναντίον του Νταές [σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά] στο Ιράκ και στη Συρία στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνασπισμού εναντίον του Νταές με πλήρη σεβασμό της ιρακινής εθνικής κυριαρχίας», σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιοποίησε το Κε Ντ’ Ορσέ.

Η Γαλλία πολλαπλασιάζει τις επαφές της μετά την εξόντωση του Σουλεϊμανί, απευθύνοντας εκκλήσεις για ηρεμία και αποκλιμάκωση.

Η κατάσταση στην περιοχή προκαλεί ανησυχία σε διεθνές επίπεδο, με πολλές κυβερνήσεις να καλούν σε «αυτοσυγκράτηση», την ώρα που η Τεχεράνη και οι σύμμαχοί τους απειλούν τους Αμερικανούς ότι θα υπάρξουν αντίποινα.

Ο Λεντριάν συμφώνησε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό «να συνεχίσουν τον διάλογο για το ζήτημα αυτό», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της γαλλικής διπλωματίας.

Το ΙΚ ανακοίνωσε πριν από περίπου δύο μήνες το όνομα του διαδόχου του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης. Η πραγματική ταυτότητά του είναι αβέβαιη.

Γενικά θεωρείται πως η τζιχαντιστική οργάνωση δεν έχει εξαρθρωθεί και δεν έχει απολέσει τη δυνατότητά της να διαπράττει τρομοκρατικές ενέργειες.

Νωρίτερα, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ιράκ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Άντελ Άμπντουλ Μάχντι είπε στον Λεντριάν πως η κυβέρνησή του εργάζεται για να εφαρμόσει την απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου που προβλέπει την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την ιρακινή επικράτεια.

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι αρμόδιοι Ιρακινοί αξιωματούχοι σε διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες προετοιμάζουν ένα μνημόνιο που περιγράφει τα νομικά και διαδικαστικά βήματα που απαιτούνται για την εφαρμογή της απόφασης του κοινοβουλίου για να αποσυρθούν τα ξένα στρατεύματα», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ Μάχντι.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2020, 02:42