Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν έχασε τη δίκη για δυσφήμιση κατά του Paris Match, που είχε χαρακτηρίσει «αντισημιτικές δηλώσεις» την αναφορά του επίτιμου προέδρου του Εθνικού Μετώπου σε μια «φουρνιά», έγινε σήμερα γνωστό από δικαστική πηγή.

Σε άρθρο του για τη Μαρίν Λεπέν, το εβδομαδιαίο περιοδικό έγραφε στο τεύχος που κυκλοφόρησε στις 3 Ιουλίου του 2014 πως «η σκιά του πατέρα –οι πρόσφατες αντισημιτικές δηλώσεις του οποίου για τους καλλιτέχνες που αρνούνται να τραγουδήσουν στις πόλεις όπου οι δήμαρχοι έχουν εκλεγεί με τη σημαία του Εθνικού Μετώπου δεν διόρθωσε τίποτε– πλανάται ακόμη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτή τη φράση, το περιοδικό αναφερόταν σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2014, στο οποίο ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε αντιδράσει στην αναφορά ονομάτων καλλιτεχνών που έλαβαν θέση κατά του FN, μεταξύ των οποίων ο Πατρίκ Μπριέλ, εβραίος το θρήσκευμα: «Ακούστε, θα κάνουμε μια φουρνιά την επόμενη φορά».

Η φράση αυτή είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος που ίδρυσε το 1972, με την κόρη του Μαρίν να κάνει λόγο για «πολιτικό λάθος».

Σε απόφαση που έλαβε την Παρασκευή, το πλημμελειοδικείο του Παρισιού αθώωσε τον διευθυντή έκδοσης του Paris Match, εναντίον του οποίου ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε ασκήσει αγωγή για δυσφήμιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και αρνείται ότι οι δηλώσεις του περιείχαν οποιανδήποτε αντισημιτική συνδήλωση, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν τέθηκε υπό έρευνα τον Φεβρουάριο για υποκίνηση μίσους για τις δηλώσεις αυτές.

Πηγές: ΑΜΠΕ-AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης