Γαλλία: «Εάν παραβιάστηκε η κόκκινη γραμμή στη Συρία, θα υπάρξει απάντηση»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Απριλίου 2018, 10:02
Γαλλία: «Εάν παραβιάστηκε η κόκκινη γραμμή στη Συρία, θα υπάρξει απάντηση»
Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης προειδοποίησε σήμερα ότι «εάν παραβιάστηκε η κόκκινη γραμμή» στη Συρία, θα υπάρξει «απάντηση», προσθέτοντας ότι η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ντόναλντ Τραμπ «επιβεβαιώνει a priori τη χρήση χημικών όπλων».

«Εάν οι ευθύνες αποδειχθούν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το έχει πει πολλές φορές, εάν η κόκκινη γραμμή έχει παραβιαστεί, θα δώσει έδαφος σε μία απάντηση» δήλωσε ο Μπενζαμέν Γκριβό στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αντάλλαξαν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν a priori τη χρήση χημικών όπλων» είπε.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε να μιλήσει με τον πρόεδρο Τραμπ τις προσεχείς 48 ώρες» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για δεύτερη φορά σε δύο ημέρες, οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ συζήτησαν το θέμα των χημικών επιθέσεων στην Ντούμα και τάχθηκαν υπέρ μίας «αυστηρής αντίδρασης» της διεθνούς κοινότητας, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων τη νύχτα.

Οι δυτικές δυνάμεις κατηγόρησαν ξεκάθαρα το καθεστώς Άσαντ για την επίθεση του Σαββάτου, που προκάλεσε τον θάνατο, σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη και την ιατρική μη κυβερνητική οργάνωση Syrian American Medical Society, περισσότερων των 40 ανθρώπων στην περιοχή της ανατολικής Γούτα, τμήμα της οποίας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών και της οποίας την κατάληψη επιδιώκει με κάθε τίμημα η Δαμασκός.

Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να πλανάται η απειλή ανάληψης στρατιωτικής δράσης σύντομα δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν διά της ισχύος σε μία χημική επίθεση στη Συρία.

Όταν ερωτήθηκε εάν ισχύει ή όχι η προγραμματισμένη για το τέλος του Μαΐου επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στη Ρωσία, εξαιτίας των εξελίξεων στη συριακή κρίση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «σε αυτό το στάδιο δεν τίθεται σε αμφιβολία η επίσημη αυτή επίσκεψη».

«Πρέπει πάντα να συζητάμε, ακόμη και όταν υπάρχουν διαφωνίες, αυτή είναι η αρχή της πολυμέρειας, δεν τίθεται θέμα απομόνωσης των μεν απέναντι στους δε, αλλά πρέπει ταυτοχρόνως να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τις ευθύνες των μεν και των δε, ιδιαίτερα στην περιοχή αυτή όπου οι περιφερειακές μεγάλες δυνάμεις ασκούν την επιρροή τους, είτε πρόκειται για την Τουρκία, για το Ιράν ή τη Ρωσία» δήλωσε ο Μπενζαμέν Γκριβό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Απριλίου 2018, 11:36