Τη βούληση της γαλλικής κυβέρνησης για εκ βάθρων μεταρρύθμιση του ισχύοντος καθεστώτος διανομής του Τύπου, ανακοίνωσε σήμερα σε συνάντησή της με την ιδιοκτησία του Τύπου η υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας, Françoise Nyssen, γράφει η εφημερίδα Les Echos.

Η κυβέρνηση είχε αναφερθεί στο θέμα ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, προβάλλοντας την αναγκαιότητα επανεξέτασης του συστήματος διανομής του Τύπου, κάνοντας λόγο για μια ευρεία μεταρρύθμιση, την πιο σημαντική από την υιοθέτηση του νόμου Bichet, μετά τον B Παγκόσμιο Πόλεμο (1947). Αυτός ο νόμος, ο οποίος διέπει τη διανομή του έντυπου Τύπου στη Γαλλία, επικρίνεται από όλες τις πλευρές εδώ και πολύ καιρό ως απαρχαιωμένος, ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μόνο κάποιες προσαρμογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς το παρόν, το γραφείο της υπουργού δηλώνει ότι δεν υπάρχει «κανένα επιδιωκόμενο σχέδιο», προβάλλοντας την άποψη ότι «όλα πρέπει να είναι ανοιχτά». Ένα σχέδιο νομοθετικού κειμένου αναμένεται να οριστικοποιηθεί τον Μάιο ή τον Ιούνιο το αργότερο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σκοπός της διαβούλευσης που ξεκινά το αρμόδιο υπουργείο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι επίσης η εκπόνηση μελετών επιπτώσεων. Η μεταρρύθμιση πρέπει προφανώς να εξεταστεί χωρίς να τίθενται υπό αμφισβήτηση οι βασικές αρχές του νόμου Bichet: η ελευθερία της διάχυσης, η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην πληροφορία, η ίση μεταχείριση των τίτλων των εφημερίδων, που αποτελούν εγγυήσεις της ελευθερίας του Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης