Στις κάλπες καλούνται σήμερα, Κυριακή, οι Γάλλοι ψηφοφόροι στο πλαίσιο του β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών.

Οι πόρτες των εκλογικών κέντρων ανοίγουν στις 08.00 το πρωί, ώρα Ελλάδας και δέχονται ψηφοφόρους για τις επόμενες 12 ώρες. Πρόκειται για την τέταρτη εκλογική διαδικασία μέσα σε οκτώ εβδομάδες στη Γαλλία. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στις 20.00 το βράδυ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη καθώς θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να προωθήσει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, François Hollande. Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών εξελέγη τον περασμένο μήνα πρόεδρος και επιδιώκει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, προκειμένου να μπορέσει με άνεση να «περάσει» σημαντικά νομοσχέδια στους τομείς της Εργασίας, της Παιδείας και της Εργασίας.

Ο François Hollande έχει υποσχεθεί να προχωρήσει σε προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, πιέζοντας παράλληλα τη Γερμανία για αλλαγή του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, το οποίο είχε δεσμευτεί να εφαρμόσει η χώρα του επί των ημερών του Nicolas Sarkozy. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες το 2013, κάτι το οποίο όμως χρειάζεται, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, σημαντικό περιορισμό των δημοσίων δαπανών. Πάγια θέση του επικεφαλής των Σοσιαλιστών συνεχίζει να αποτελεί η άποψη πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να εστιάσουν στους τρόπους ενίσχυσης της ανάπτυξης και όχι να έχουν μια εμμονή με τη δημοσιονομική λιτότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, η αποχή έφθασε το 57%. Συνολικά, 46 εκατ. εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ανά τη γαλλική επικράτεια καλούνται να εκλέξουν 577 βουλευτές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών, οι Σοσιαλιστές και οι Αριστεροί σύμμαχοί τους συγκέντρωσαν το 46% των ψήφων ενώ το Κεντροδεξιό κόμμα «Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα» (UMP) το 34%.

Δείτε το video…

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν πλειοψήφια

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, τα οποία δόθηκαν το Σάββατο στη δημοσιότητα, οι Σοσιαλιστές και οι Αριστεροί σύμμαχοί τους θα καταφέρουν τελικά να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό εδρών, ο οποίος θα τους δώσει την «πολυπόθητη» πλειοψηφία. Ειδικότερα, οι δημοσκοπήσεις των «Ipsos» και «OpinionWay» δείχνουν ότι οι έδρες θα ξεπεράσουν τον «μαγικό» αριθμό «289», εξέλιξη που θα επιτρέψει στον François Hollande να προωθήσει νόμους χωρίς να χρειάζεται τη συγκατάθεση των Ευρωσκεπτικιστών του Αριστερού Μετώπου ή του κόμματος των Πρασίνων.

Η δημοσκόπηση της Ipsos δίνει στο στρατόπεδο του Σοσιαλιστικού Κόμματος από 298 ως 331 έδρες, με τους Πράσινους να καταλαμβάνουν από 14 ως 20 έδρες και το Αριστερό Μέτωπο από 12 μέχρι 13. Από την άλλη πλευρά, η δημοσκόπηση της «OpinionWay» δίνει στους Σοσιαλιστές 295-330 έδρες, στους Πράσινους 12-18 και στο Αριστερό Μέτωπο 8-12.

Το Κεντροδεξιό κόμμα «Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα» (UMP) φέρεται ότι θα καταλάβει από 192 ως 226 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με την «Ipsos» και 200-230 κατά την «OpinionWay». Εφόσον οι προβλέψεις επαληθευτούν, θα πρόκειται για τη χειρότερη επίδοσή της συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης τα τελευταία 30 χρόνια.

Έκκληση για μαζική συμμετοχή

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το euronews, οι σημαντικότεροι ηγέτες της Κεντροαριστεράς απηύθυναν έκκληση το Σάββατο προς τους ψηφοφόρους να ασκήσουν μαζικά το εκλογικό τους δικαίωμα, ώστε να δώσουν την ευκαιρία στην ΚεντροΑριστερά να πάρει υπό τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια.

Ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη που υποστήριξαν αυτή τη θέση ήταν ο πρωθυπουργός Jean-Marc Ayrault και ο υπουργός Εξωτερικών, Laurent Fabius. Ο τελευταίος μάλιστα τόνισε ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Ευρώπη απειλούνται με χάος, εφόσον η Δεξιά εξασφαλίσει έναν αριθμό εδρών που θα αναγκάσει σε «συγκατοίκηση» τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών για τα επόμενα πέντε χρόνια, εμποδίζοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Αυτό θα είναι αδύνατο να το διαχειριστούμε. Αυτός είναι ο λόγος που καλώ να υπάρξει ψήφος που θα φέρει συνοχή, όχι χάος», εξήγησε.

Αίνιγμα η επίδοση του Εθνικού Μετώπου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το ποσοστό των ψήφων που θα λάβει το «Εθνικό Μέτωπο» της Marine Le Pen, το οποίο είχε συγκεντρώσει το 13,6% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Ήδη, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως έχουν γίνει οι πρώτες διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε στελέχη των Σοσιαλιστών και μέλη του ακροδεξιού κόμματος γύρω από διάφορα ζητήματα που αφορούν στη γαλλική κοινωνία, όπως το μεταναστευτικό. Εφόσον, το κόμμα της Marine Le Pen συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων, θα είναι η πρώτη φορά που θα εξασφαλίζει θέση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Σημειώνεται ότι στις προεδρικές εκλογές το «Εθνικό Μέτωπο» έλαβε περίπου μια προτίμηση ανά πέντε ψηφοφόρους.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης