“Και εμείς είμαστε αστυνομικοί”: εκατοντάδες αστυνομικοί διαδήλωσαν την Τετάρτη στο Παρίσι φορώντας λευκές ποδιές και μπλε γάντια με αίτημα ένα καθεστώς όμοιο με αυτό των ένοπλων αστυνομικών, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

“Έχουμε ένα διφορούμενο καθεστώς, ενώ ο περισσότεροι εργαζόμενοι εδώ βρέθηκαν αντιμέτωποι με εγκληματίες και βλέπουν συχνά πυκνά πτώματα”, εξήγησε ένας αστυνομικός της υπηρεσίας εγκληματολογικών ερευνών της Μασσαλίας, στη νοτιοανατολική Γαλλία, που συμμετείχε στην κινητοποίηση μαζί με 30 συναδέλφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πίσω από τα πανό τους που έγραφαν “Είμαι αστυνομικός”, “Ενωμένη αστυνομία, ενιαίο καθεστώς” και “Το επάγγελμά μου δεν είναι επικίνδυνο, ωστόσο έχω αλεξίσφαιρο γιλέκο”, όλοι τους διεκδικούν ένα καθεστώς όμοιο με αυτό των ενόπλων αστυνομικών της γαλλικής αστυνομίας, που θεμελιώνει κυρίως το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης.

Εδώ και 42 ημέρες, η Γαλλία γνωρίζει μια απεργιακή κινητοποίηση κατά μιας επίμαχης μεταρρύθμισης για τις συντάξεις που προτείνει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Σοαζίγκ Ανριό, μέλος του ανεξάρτητου εθνικού συνδικάτου διοικητικού προσωπικού της υπηρεσίας εγκληματολογικών ερευνών, το επάγγελμα αυτό στη Γαλλία θεωρείται ότι είναι “καθιστική εργασία” όπως αυτή στη γραμματεία και στο λογιστήριο. “Παρότι είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο επάγγελμα”, τονίζει η Σοαζίγκ που φορά λευκή μπλούζα με ψεύτικους λεκέδες από αίμα. “Θέλουμε να αναγνωριστεί η επικινδυνότητα και η δυσκολία της δουλειάς μας”, προσθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συνδικάτο της πραγματοποιεί από τις 23 Δεκεμβρίου μια πρωτόγνωρη επαναλαμβανόμενη απεργιακή κινητοποίηση.

Μετά την πόλη της Λιόν στην κεντροανατολική Γαλλία, το Σάββατο, οι αστυνομικοί της υπηρεσίας εγκληματολογικών ερευνών διαδήλωσαν στο Παρίσι. Κατά την κινητοποίησή τους αυτή, σταμάτησαν για να παρουσιάσουν μια ψεύτικη σκηνή εγκλήματος, περιφράσσοντας το σημείο με κίτρινο πανό που έγραφε “για να δείξουμε την καθημερινότητά μας”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης