Ο ακροδεξιός δήμαρχος της Περπινιάν, μιας πόλης στη νοτιοδυτική Γαλλία, αποφάσισε τη Δευτέρα να ανοίξουν εκ νέου την Τρίτη τέσσερα δημοτικά μουσεία, χωρίς να περιμένει τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνητικών αρχών για το άνοιγμα χώρων πολιτισμού που παραμένουν κλειστοί από τα τέλη Οκτωβρίου στο πλαίσιο των μέτρων καταπολέμησης της πανδημίας.

Λίγες ώρες αργότερα, η νομαρχία των Ανατολικών Πυρηναίων προσέφυγε στη δικαιοσύνη με αίτημα την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του δημάρχου Λουί Αλιό, μέλος του κόμματος Εθνική Συσπείρωση (RN).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση του δημάρχου επικρίθηκε έντονα από τον Κριστόφ Καστανέρ, τον επικεφαλής του κόμματος Δημοκρατία Εμπρός (LREM) του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που έκανε λόγο για «λαϊκισμό του RN».

«Ο Λουί Αλιό θέλει να πιστέψουμε ότι η Εθνική Συσπείρωση υπερασπίζεται τον πολιτισμό ανοίγοντας μουσεία κατά παράβαση των υγειονομικών κανόνων. Αλλά πίσω από την επικοινωνιακή πολιτική κανείς δεν ξεγελιέται από τον λαϊκισμό του RN. Ο πολιτισμός ξέρει πώς να προστατεύεται από τον εξτρεμιστικό ιό», τόνισε σε tweet του ο Καστανέρ.

Ο Αλιό αιτιολόγησε την απόφασή του ισχυριζόμενος ότι «ο πολιτισμός είναι απαραίτητος για τη ζωή των κατοίκων της Περπινιάν όπως όλων των Γάλλων». «Είναι καιρός να ξανανοίξουμε πολιτιστικούς χώρους, κάποιοι το λένε, εμείς το κάνουμε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η υπουργός Πολιτισμού Ροσελίν Μπασελό, δήλωσε ότι τα μουσεία και τα μνημεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν ξανά, «όταν έχουμε μια υποχώρηση» της πανδημίας.

Ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων Covid-19 παραμένει στη χώρα σε υψηλά επίπεδα (μεταξύ 20.000 και 26.000 από τον Ιανουάριο).

Η κυβέρνηση επέλεξε να μην ξανανοίξει δραστηριότητες και βασίζεται κυρίως στη διατήρηση αυστηρής απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβάλλεται από τις 18:00 το απόγευμα σε ολόκληρη τη χώρα για να διατηρήσει την κατάσταση υπό έλεγχο. Ωστόσο, η εξάπλωση των παραλλαγών του ιού, ιδίως της βρετανικής, παρακολουθείται πολύ στενά και ειδικοί αναμένουν ότι η τελευταία θα γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στις αρχές Μαρτίου στη Γαλλία.

Η απόφαση του δημάρχου της Περπινιάν έρχεται σε μια στιγμή που στελέχη και διοικήσεις μουσείων αντιδρούν ολοένα περισσότερο στο κλείσιμο, ισχυριζόμενοι ότι οι μουσειακοί χώροι προστατεύονται και οι επισκέπτες μετακινούνται χωρίς να σχηματίζουν πλήθη που θα μπορούσαν να γίνουν συστάδες κρουσμάτων μόλυνσης του νέου κορονοϊού.

Μετά από συζητήσεις που είχε τη Δευτέρα με περίπου 30 αξιωματούχους μουσείων, κέντρων τέχνης, δημόσιων και ιδιωτικών μνημείων, η Μπασελό έκρινε ότι όλοι αυτοί οι φορείς είναι πρόθυμοι να καταβάλουν προσπάθειες για να μπορέσουν να ανοίξουν ξανά το συντομότερο δυνατό.

Ο δήμαρχος της Περπινιάν διευκρίνισε ότι το άνοιγμα των τεσσάρων μουσείων της περιοχής θα γίνει «σύμφωνα με τους απαραίτητους υγειονομικούς κανόνες», με ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης